Жена на име Ли от Китай, която живее с две матки, рядко заболяване, роди отделно заченати деца през септември. 

Според статистиката само 0,3% от жените в света страдат от това заболяване. Паралелните бременности са изключително редки, но има още по-малко са случаите, когато жена ражда здрави деца.

Ли имаше късмет - тя роди момче и момиче в болница № 4 в Сиан в провинция Шанси, докато беше бременна в осмия месец и половина, съобщи Китайското национално радио.

„Бременността във всяка от двете матки в резултат на естествено зачеване е много рядко явление. Чували сме само за няколко подобни истории в Китай и в чужбина. Това буквално се случва веднъж на милион“, казва Cai Ying, старши акушер-гинеколог и гинеколог.

Обикновено жените с две матки не изпитват никакви симптоми, докато не забременеят. Когато носят бебета в две утроби едновременно, те имат повишен риск от спонтанни аборти, преждевременно раждане, следродилни кръвоизливи и проблеми с развитието на плода.

Ли от Китай живее с две утроби, една жена носи едновременно две деца в различни утроби, как е възможно товаЦял екран
Китайката носи деца в отделни утроби Снимка: Douyin

Лий, чиято възраст не беше разкрита, е била бременна преди, но е претърпяла спонтанен аборт на 27-та седмица. След като китайката направила втория си опит през януари, лекарите разработили подробни препоръки за нея, за да избегне негативни сценарии.

В крайна сметка децата се раждат здрави с цезарово сечение: момчето тежи 3,3 кг, а момичето - 2,4 кг. Новородените бяха изписани от болницата след четири дни.

Удивителната история на Лий привлече вниманието на милиони потребители на социалните медии. Един пише: „Бебетата бяха отгледани в луксозни условия. Вместо да живеят в една къща, те живееха в отделни вили.“