Авокадото е универсален и богат на хранителни вещества плод. Почитан е не само заради уникалния си вкус и кремообразна консистенция, но и заради многобройните си ползи за здравето.

Когато търсите успокояваща грижа за кожата, базирана на естествени съставки, маската за лице с авокадо е привлекателна опция. Авокадото съдържа много витамини и минерали, които са много полезни за кожата, пише HealthNews.

Родом от плодородните земи на Мексико и Централна Америка, авокадото, научно известно като Persea americana, е плод с високо съдържание на ненаситени мазнини и основни елементи, включително калий, магнезий, витамини C, K, E и антиоксиданти.

Грижа за кожата

Авокадото осигурява на кожата много ползи, както се вижда от включването му в схеми за грижа за кожата:

  • Овлажняване и подхранване: авокадото съдържа редица витамини и компоненти, способни да овлажняват защитната бариера на кожата. По-специално, витамин Е прониква в липидния слой на кожата, а употребата на авокадо осигурява допълнителен слой овлажняващо хранене.
  • Увеличава еластичността и стегнатостта на кожата: Данните от изследвания показват, че авокадото може да увеличи еластичността и стегнатостта на кожата. Това предположение се подкрепя от забележимо подобрение на стегнатостта на кожата след осем седмици ежедневна консумация на авокадо.
  • Защита срещу увреждане на кожата: Авокадото капсулира резервоар от мастни съединения, наречени мастни алкохоли. Проучване на ефективността на тези молекули, извлечени от семена от авокадо, показва, че те са в състояние да намалят възпалението в кожните клетки, увредени от ултравиолетовите лъчи (UVB).
  • Насърчава свойствата против стареене: Последните проучвания показват, че авокадото е потенциален съюзник в борбата за млада кожа. Проучване на крем за локално приложение с масло от авокадо и екстракт от шафран показа намаляване на бръчките по линиите на усмивката при участници след специален режим на приложение в продължение на 12 седмици.

Приготвяне на маска от авокадо

За тези, които решат да поемат изкуството да се грижат за кожата със собствените си ръце, арсеналът включва: масло от авокадо, зехтин, масло от ший или какао за повишаване на хидратацията. В надпреварата за блясък и равномерен тен надеждни са допълнителните съставки като витамин С, екстракти от ананас, диня или лимон.

Всички правим тази грешка, когато ядем авокадо

Снимка: Pixabay

Проста рецепта за маска за лице на базата на авокадо примамва с добавяне на лимонов сок и суров мед, всеки от които има свои собствени специални свойства:

1. Извадете сочната каша от половин зряло авокадо, сложете я в купа.
2. Добавете супена лъжица суров мед.
3. Добавете супена лъжица лимонов сок, ако желаете, малко вода, за да получите течна консистенция.
4. Разбъркайте добре съставките.
5. Преди да започнете прилагането на маската, е необходимо да се измиете, за да осигурите чистота на кожата. Маската може да се нанася върху лицето с четка за грим или ръце, като се избягват чувствителните зони на устните и очите.

Препоръчителната продължителност на нанасяне на маската върху кожата е 15 до 20 минути – кратък, но подмладяващ интервал, за да се възползвате от потенциалните ползи. След като приключите, трябва да почистите кожата с топла вода.

Период от 15 до 20 минути осигурява ефективност без прекомерно действие, като предпазва кожата от дехидратация.

Честотата на нанасяне на маската е от голямо значение за комплексната грижа за кожата. Не се препоръчва да нанасята маската често, оптималната честота е веднъж или два пъти седмично.

Превод: GlasNews.bg