Картофена салата с домати и босилек е истински триумф на средиземноморски вкусове и цветове. В Италия такава салата се приготвя на остров Пантелерия, откъдето идва и името на ястието.
Тази салата е чудесна гарнитура към рибни и месни ястия.
На остров Пантелерия тази салата традиционно се приготвя с местни каперси. Разбира се, те могат да бъдат заменени с малки пикантни консервирани краставици, но е по-добре да опитате с каперси. Те придават особен пикантен вкус.
Картофена салата Пантелерия
Съставки:
- 5 средни картофа;
- 1 глава червен лук;
- 15 чери домати;
- 20 г черни маслини;
- 1 супена лъжица каперси;
- няколко листа босилек;
- риган;
- 1 чаша червен винен оцет;
- зехтин;
- сол.
Първо сварете картофите, а след това ги оставете да изстинат, обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Нарежете лука, сложете го в малка купа с оцет и го оставете за половин час. През това време измийте чери доматите и ги нарежете на две. След половин час отцедете маринатата и сложете лука върху картофите. Добавете домати, маслини, каперси, босилек и риган. Полейте със зехтин, посолете и сервирайте.
Превод: GlasNews.bg