Картофена салата с домати и босилек е истински триумф на средиземноморски вкусове и цветове. В Италия такава салата се приготвя на остров Пантелерия, откъдето идва и името на ястието.

Тази салата е чудесна гарнитура към рибни и месни ястия.

На остров Пантелерия тази салата традиционно се приготвя с местни каперси. Разбира се, те могат да бъдат заменени с малки пикантни консервирани краставици, но е по-добре да опитате с каперси. Те придават особен пикантен вкус.

Картофена салата Пантелерия

Съставки:

  • 5 средни картофа;
  • 1 глава червен лук;
  • 15 чери домати;
  • 20 г черни маслини;
  • 1 супена лъжица каперси;
  • няколко листа босилек;
  • риган;
  • 1 чаша червен винен оцет;
  • зехтин;
  • сол.

Първо сварете картофите, а след това ги оставете да изстинат, обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Нарежете лука, сложете го в малка купа с оцет и го оставете за половин час. През това време измийте чери доматите и ги нарежете на две. След половин час отцедете маринатата и сложете лука върху картофите. Добавете домати, маслини, каперси, босилек и риган. Полейте със зехтин, посолете и сервирайте.

Превод: GlasNews.bg