По време на Наполеоновата война британският военноморски герой адмирал Нелсън загива трагично от мускетна топка. Тъй като нямало бърз път обратно до Англия, екипажът на кораба трябвало да измисли начин да запази тялото му за дългото пътуване и за целта те поставили трупа в буре с бренди.

Тази нетрадиционна практика на съхраняване на трупове в алкохол има интересен обрат в тази конкретна история. Съобщава се, че корабът е спрял за ремонт в Гибралтар, където е установено, че бурето е празно, пише IFLScience. Според легендата моряците на борда са изпили брендито, което е било използвано за запазване на тялото. Този акт дори породи фразата „изпийте адмирала“, намеквайки за предполагаемото отчаяние и желание на екипажа да изпие алкохола, в който е било съхранявано тялото.

Тази история обаче най-вероятно е преувеличена. Въпреки че е лесно да си представим как екипажът се поддава на изкушението, доказателствата сочат, че не е употребяван алкохол. Всъщност тялото на адмирал Нелсън пристига в Англия все още напоено с бренди. Без алкохол 44-дневното пътуване по море би довело до значително разлагане. За щастие корабният хирург Уилям Бийти е взел допълнителни мерки за ефективно запазване на тялото.

Решението на Бийти да потопи адмирала в бренди имало за цел да забави разлагането, но не било най-доброто. Едно писмо от Националния архив описва как в крайна сметка бурето се спукало и стреснало часовия, който решил, че адмиралът се е върнал към живота. За да предотврати по-нататъшни проблеми, Бийти извършил аутопсия по средата на пътуването, като отстранил вътрешните органи, които се разлагат по-бързо от останалите.

При пристигането си в Англия тялото на адмирал Нелсън е поставено в оловен ковчег, пълен с бренди, камфор и смирна, метод, който обикновено се използва за кралски погребения. Това било уникален начин да се почете паднал герой, като се запазят не само останките му, но и неговото наследство.