Ако живеете близо до морето, правите чести пътувания до плажа или планирате почивка на остров това лято, има вероятност да получите повече от морската вода, отколкото просто едно удоволствие.

Известно е, че в историята лекарите са препоръчвали на пациентите си да отидат на морето , за да облекчат различни заболявания. Те действително са издавали предписания, в които точно се е описвало колко дълго, колко често и при какви условия пациентите им трябва да бъдат в морската вода. 

Използването на морска вода за медицински цели дори има име: таласотерапия. През 1769 г. популярният британски лекар Ричард Ръсел публикува дисертация, аргументираща използването на морска вода при болести на жлезите, в която той включва скорбут, жълтеница и проказа. Освен че е споделял за ползите от плуването в морската вода, той дори подкрепяше пиенето на морска вода.

И до днес лечебни и балнеоложки курорти край морето изобилстват, както от приятна морска вода, така и от туристи. Те се смятат за места, където хората могат не само да забравят за проблемите си, но в някои случаи дори да излекуват артрит.

Морската вода лекува ли кожни заболявания и подобрява ли симптомите на психичното здраве - продължете да четете.

Кожни заболявания и рани

Морската вода се различава от речната по това, че има значително по-високи количества минерали, включително натрий, хлорид, сулфат, магнезий и калций. Ето защо е изключително полезна при кожни заболявания като псориазиз. Хората с псориазиз често страдат от изтощителни кожни обриви, съставени от сърбящи, люспести плаки.

Къпането в натурална богата на минерали вода, включително в минерални извори, се нарича балнеолечение и отдавна се използва за лечение на псориазиз. Има също доказателства, че климатотерапията (при която пациентът се премества на определено място за лечение) в Мъртво море е ефективно средство за лечение на състоянието. Самите пациенти, страдащи от псориазис, съобщават, че се чувстват по-добре след плуване в океана , но това може да е свързано и с излагането на слънце, за което е установено, че подобрява симптомите на псориазис.

Океанското плуване има ползи и при екзема, друго имуномедиирано заболяване. Плуването в морето може да бъде добър вариант за лечение за тези с тежка екзема, тъй като често им е трудно да спортуват в горещите и хлорирани басейни. Но реакцията на страдащите от екзема към солената вода е променлива: някои я намират за успокояваща, други за неудобна.

Тъй като е богата на други минерални соли като натрий и йод, океанската вода може да се счита за антисептик, което означава, че може да има свойства за заздравяване на рани. От друга страна, плуването в океана с отворени рани може да ви изложи на потенциални бактериални инфекции, пише The Conversation.

Сенна хрема и проблеми със синусите

Назалната иригация или промиването на носната кухина със солени разтвори се използва като допълнителна терапия от много хора, страдащи от сенна хрема, както и от възпаление и инфекция на синусите. Плуването в солена вода може да намали симптоми на сенна хрема и синузит, както и други респираторни симптоми. Това е така, защото ефектът на солевия разтвор върху лигавицата на синусите може да намали възпалението, въпреки че научните доказателства за това са по-малко нестабилни.

Директорът на клиничните услуги в медицинската благотворителна организация Allergy UK твърди, че хората, които живеят и плуват в морето, обикновено имат по-здрави дихателни системи.

Блокира появата на целулит

Морската вода подобрява значително кръвоснабдяването и регенеративните способности на кожата, което ги превръща в незаменим помощник в борбата срещу стриите и упорития целулит. Доброто оросяване съживява и лицето, придавайки му приятна руменина.

Медитация и релаксация

Доказано е, че упражненията в естествена среда имат по-големи ползи за психичното здраве, отколкото упражненията другаде. Това е така, защото съчетава ползите от упражненията с възстановяващите ефекти от престоя сред природата. Плуването в солена вода може да бъде релаксиращо, медитативно и да намали стреса.

Безтегловността на водата също може да има успокояващ ефект върху ума, като дори може да променя или забавя мозъчните вълни.

Проучване показва, че ефектите от балнеотерапията са сравними с често използваното лекарство против депресия, наречено пароксетин.

Превод: GlasNews.bg