Много хора не могат да си представят началото на деня без чаша ароматен чай или кафе, но това може да не е добра идея. Ако сте свикнали да пиете кафе на празен стомах преди хранене, имайте предвид, че това може да повлияе на реакцията на тялото ви към кофеина, както и на усвояването на витамини и минерали.

Наскоро Индийският съвет за медицински изследвания (ICMR) издаде серия от насоки, според които чаят и кафето не трябва да се консумират преди или след хранене, пише Health Shots.

Цял екран
Снимка: Freepik

Според ICMR чаят и кафето не трябва да се консумират един час преди или един час след хранене. Причината е, че прекомерната консумация на кофеин, присъстващ в чая и кафето, може да стимулира нервната система и да доведе до физиологична зависимост, както и да повлияе на това как тялото усвоява желязото.

И чаят, и кафето, и другите напитки с кофеин съдържат танини, съединения, които могат да свързват желязото в стомаха. Ето защо, когато не пием чай и кафе непосредствено преди хранене, ние даваме възможност на тялото си да усвои добре желязото и предотвратяваме анемията.

Колко можете да пиете?

Цял екран
Снимка: Freepik

Препоръчителната доза за чай и кафе, според указанията на ICMR, е 300 милиграма кофеин на ден. Чаша сварено кафе от 150 ml съдържа 80–120 mg кофеин, докато разтворимото кафе съдържа 50–60 mg кофеин. Що се отнася до чая, има 30 до 65 mg кофеин на порция. Важно е тези данни да се вземат предвид при избора на напитка.

Кофеинът е естествен стимулант и се съдържа в чай, кафе, горещ шоколад, енергийни и безалкохолни напитки. Въпреки че умерената консумация може да ви накара да се почувствате енергични и да облекчи умората, необходимо е да регулирате приема на кофеин. Прекомерната консумация на кофеин може да бъде изключително вредна за вашето здраве, от прекомерно стимулиране на мозъка до безсъние и храносмилателни проблеми. Как да пием чай и кафе правилно?

Не пийте чай и кафе на празен стомах

Чаят и кафето съдържат танини, които са киселинни. Ако човек вече страда от киселини, пиенето на чай и кафе на празен стомах може да влоши проблема. Горчивината на кафето също може да предизвика освобождаване на киселина в стомаха. Това може да причини киселини и киселинен рефлукс, се казва в проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Не варете чай два пъти

Цял екран
Снимка: Freepik

Прекомерното варене на чай е силно обезкуражено, тъй като това може да внесе замърсители от чаените листа в напитката, според проучване, публикувано в списанието Food Additives and Contaminants. Когато става въпрос за кафе, прекомерното варене може да освободи горчиви химикали.

Не пийте чай или кафе преди лягане

И кафето, и чаят съдържат значителни количества кофеин и пиенето на чаша кафе преди лягане може да попречи на съня ви. Според Американската администрация по храните и лекарствата кофеинът не трябва да се консумира четири до шест часа преди лягане.

Следете количеството

Снимка: Freepik

Като имате предвид съдържанието на кофеин, уверете се, че не превишавате дневния си прием на кофеин. FDA препоръчва да се консумират 400 mg кофеин на ден, което се равнява на около четири до пет чаши чай или кафе. Всичко обаче зависи от това колко чувствителен е вашият организъм към кофеина. Също така, ако имате медицинско състояние или сте бременна или кърмите, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Преминете към черен чай и кафе

Цял екран

Снимка: Freepik

Насоките на ICMR също така посочват, че черният чай има повече ползи за здравето, като намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на стомаха и подобряване на кръвообращението. Черното кафе също има много ползи за здравето, като намаляване на калориите, както и намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все пак трябва да следите качеството и да не надвишавате нормата.

Докато пиенето на чай и кафе може много да ви помогне да преодолеете чувството на умора и стрес, важно е да пиете тези напитки в точното време и в точното количество.