В ново проучване на луксозната марка за матраци The Odd Company, учените сложиха край на дебата дали яденето на сирене преди лягане всъщност може да причини кошмари. Констатациите ще ви накарат да се замислите два пъти дали да хапнете сирене преди да си легнете, пише Daily Mail.

Експеримент със сирене

В проучването участвали 30 души, които са яли четири от най-популярните сирена във Великобритания преди лягане в продължение на три нощи:

  • Бри;
  • Чедър;
  • Стилтън;
  • Моцарела.

Резултатите показват, че консумацията само на 30 грама сирене преди лягане увеличава вероятността от кошмари с 93%.

Участниците в проучването съобщават също, че сънищата им стават по-мрачни, стресиращи и често плашещи след консумация на сиренето.

Те описват ярки и често смущаващи сънища, които включват предателство, среща с бивш, самота на рожден ден и нападение от летящи роботи върху приятели.

Най-страшното сирене, което ражда кошмари

Резултатите показват също, че най-„ужасното“ сирене е Бри - то е причинявало кошмари на хората в 68% от случаите. За сравнение, Стилтън е причинявал кошмари на 63% от хората, чедър - на 56%, а моцарела - на 40%.

Сиренето краде съня на хората

Екипът също така е установил, че консумацията на сирене преди лягане е довела до загуба на средно 1 час и 7 минути сън на нощ при половината от участниците. Интересното е, че жените са губили средно 5 минути повече сън от мъжете.

Според Ейми Александър, регистриран диетолог в Nutri Peak, сиренето всъщност може да повлияе на качеството и количеството на съня в зависимост от хранителния му състав. Тази храна съдържа наситени мазнини и протеини, които се усвояват бавно и могат да повишат телесната температура.

Така че, ако храносмилателната ни система все още работи няколко часа след вечерно хранене със сирене, това може да попречи на тялото да постигне дълбокия, възстановителен сън, от който се нуждае.

Защо яденето на сирене причинява кошмари?

Ейми Александър също вярва, че друга причина, поради която консумацията на сирене може да причини кошмари, е съдържанието му на триптофан. Известно е, че тази аминокиселина участва в синтеза на серотонин и мелатонин, невротрансмитери, отговорни за настроението, съня и регулирането на вътрешния биологичен часовник.

В същото време, високите нива на серотонин могат да повлияят на REM фазата на съня, по време на която хората имат най-ярките си сънища. Сиренето съдържа и тирамин, особено в отлежали сирена като пармезан, гауда и рокфор, за който се смята, че задейства освобождаването на норепинефрин, стимулант, който може да увеличи мозъчната и сърдечната активност. Това може да доведе до по-интензивни сънища или повече събуждания по време на REM сън при чувствителни хора, с потенциал за последващо припомняне на неприятни или ярки сънища.

Данните показват също, че занаятчийските, ръчно приготвените и отлежалите сирена са склонни да съдържат високи нива на тирамин. Например, чедърът и стилтънът съдържат особено високи нива поради процесите си на отлежаване, докато бритото също е сравнително високо по съдържание на тирамин. Моцарелата, от друга страна, е прясно, неотлежало сирене, което обикновено се прави от пастьоризирано мляко, което означава, че съдържа много по-ниски нива на тирамин.

Как да избегнем кошмарите?

Изследователите препоръчват да се наслаждавате на чиния със сирене поне 2-4 часа преди лягане. Интересното е, че предишно проучване на Британския съвет по сирене установи, че сиренето всъщност може да ви помогне да заспите.

В експеримента участвали 200 доброволци, които изяли 20 грама сирене 30 минути преди лягане. Резултатите показали, че 72% от доброволците са спали много добре. Нещо повече, никой от участниците всъщност не се е оплакал от кошмари.

Според д-р Джудит Брайънс, резултатите показват също, че аминокиселината триптофан всъщност намалява стреса и насърчава съня, така че сиренето може да ви помогне да се наспите добре през нощта.

Статията има информативен характер. Ако имате някакви проблеми, моля, консултирайте се със специалист.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Getty Images