Нездравословният начин на живот, стресът и постоянното използване на джаджи могат да навредят на здравето на очите ви.

Можете да намалите риска от заболяване на очите, като се храните здравословно и балансирано. Можете да предотвратите сериозни заболявания, като ядете храни, които съдържат витамини, антиоксиданти, хранителни вещества и минерали.

Ето списък с някои важни храни, които трябва да ядете, за да поддържате зрението си здраво:

Риба

Ползите за здравето от рибата са известни отдавна. Рибата, особено сьомгата, може да бъде чудесно допълнение към вашето хранене за подобряване на зрението. В допълнение, сьомгата е невероятен източник на здравословни омега-3 мазнини, които допринасят за здравето на очите: от предотвратяване на сухота до здрава ретина.

Яйца

Яйцата са чудесен продукт за здраве и благополучие. Те съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк, които също са необходими за здравето на очите.

Витамин А помага за защитата на роговицата, лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от развитие на катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Снимка: Getty Images

Бадеми

Бадемите са една от най-добрите храни за вашето здраве. Витамин А в бадемите е изключително полезен за очите, защото предпазва от нестабилни молекули, които увреждат здравите тъкани. Приемането на достатъчно витамин Е, който също е изобилен в бадемите, може да предотврати свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

Моркови

Друга здравословна за очите храна са морковите, които съдържат както витамин А, така и бета-каротин.

Витамините А и бета-каротинът не само помагат за предотвратяване на очни инфекции и други сериозни очни заболявания, но и подхранват повърхността на окото.

Снимка: Pexels

Листно зеле

Кейлът е листно зеле, което е богато на антиоксиданти, витамини, минерали, микроелементи и бета-каротин. Съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които също се съдържат в яйцата и други храни. Тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Определено трябва да включите в храненето си храни, които съдържат лутеин и зеаксантин, тъй като тялото не може да ги произвежда само.

Здравословното хранене играе важна роля за здравето и зрителната острота. Наличието на антиоксиданти в храненето ще предотврати развитието на неприятни очни заболявания и ще поддържа очите ви здрави.

Важно е да посетите Вашия лекар, ако вече имате проблеми със зрението, тъй като ранното лечение може да предотврати по-сериозни заболявания.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg