По-малко работни дни и същите пари. Това звучи малко като реклама по телемаркет, но всъщност е съвсем актулна тема.

По-кратката работна седмица е мечта за много изтощени от работа служители. В няколко страни в Европа тя може да стане факт по-скоро от очакваното.

След близо три години на пандемия, която допълнително разми границата между личен живот и работа, се оформи т.нар. Голямо напускане - масово хората започнаха да напускат работните си места. Някои се върнаха обратно, други останаха, прегръщайки идеята за “тихото напускане”.

Сега топ тенденция на пазара на труда е четиридневната седмица. Четири дни работа, три дни почивка, заплащане в пълен размер. И това не е само фантазия на работниците. Работодателите също обмислят този преход, пише Euronews.

Проучване сред 1200 мениджъри на компанията Robert Half, проведено на територията на Великобритания, Франция, Германия и Белгия, сочи, че над половината от тях или вече предлагат 4-дневна работна седмица или обмислят да започнат да го правят.

Около 20% от допитаните вече са дали възможност на служителите си да работят четири от пет дни. Една трета обмислят да направят тази стъпка през следващите 12 месеца.

Идеята набира все по-голяма популярност в западните страни.

След експерименти в Испания, Япония и Исландия, компаниите във Великобритания сега са изминали над половината път в 6-месечен експеримент, посветен на 4-дневната работна седмица. Засега той върви добре, като някои компании планират да го наложат за постоянно.

В Белгия нов закон скоро ще даде възможност на служителите да организират 38-часовата работна седмица в рамките на 4 дни, а не както досега - 5, стига работодателите да им дадат разрешение да го направят. Допитване сред 300 мениджъри в Белгия сочи, че 54% от тях са положително настроение.

За променящите се стандарти на работа красноречиво говори и това, което се наблюдава във Франция. Страната вече има една от най-кратките работни седмици - едва 35 часа. Там има идея тя да стане още по-кратка.

Преди ковид пандемията, работодателите изпитваха съмнения относно продуктивността на служителите, които работят от вкъщи. Това се промени доста след нея, налагането на дистанционния начин на работа и след отпадането на строгите мерки за овладяване на разпространението на заболяването.

Какво искат служителите?

Служителите за подбор на персонал “подгряват” идеята за по-кратка работна седмица, защото това е нарастващо търсене от страна на кандидатите, казва Ел Джалад в Robert Half. Той е категоричен, че днес работниците ще приемат директно предложението на компанията, която осигурява по-гъвкаво работно време.

Тъй като много компании се борят да задържат служителите си и да намерят нови, в днешно време това е пазарът на търсещите работа - което означава, че кандидатите могат да договорят по-добри условия, допълва той.

Гъвкавостта не се изразява само в 4-дневна работна седмица. 34% от анкетираните мениджъри във Франция, казват, че обмислят да впишат в договорите на служителите си опция да приключват по-рано работа в петък. 35% пък обмислят да предложат допълнителни дни годишен отпуск.

Разбира се, обмислянето на идеи не е обещание, че това ще бъде направено, то обаче говори ясно за настройката на работодателите и те мислят по въпроса, казва Ел Джалад.