Пастата със сос болонезе е едно от най-популярните ястия в света. Въпреки това, въпросът кои съставки трябва и кои не трябва да се използват в това основно италианско ястие отдавна е предмет на спорове. Наскоро актуализирана версия на ястието беше пусната от Италианската кулинарна академия, организация, основана през 1953 г. "за защита на традициите на италианската кухня".
Според Академията, културна институция, официално призната от страната от 2003 г., към рецептата трябва да се добави една чаша пълномаслено мляко.
Млякото е посочено като съставка, която „помага за смекчаване на киселинността на доматите и червеното вино“ и „прави смляното месо крехко и топящо се в устата“.
Сос болонезе за спагети - РЕЦЕПТА
съставки:
- телешка кайма - 400 г;
- прясна свинска панчета - 150 г;
- лук - 60 г;
- 1 среден морков - 60 г;
- 1 стрък целина - 60 г;
- ½ чаша червено или бяло вино;
- пасирани домати - 200 г;
- доматено пюре (двойна концентрация) — 1 супена лъжица;
- ½ чаша (1 чаша) пълномаслено мляко (по избор);
- лек месен или зеленчуков бульон (или кубчета бульон);
- зехтин - 3 с.л. л.;
- сол и черен пипер.
Пълният метод за приготвяне на перфектното болонезе според Италианската кулинарна академия е следният: В тиган с незалепващо покритие с диаметър 24-26 см запържете смляна или нарязана панчета със зехтин.
С помощта на готварски нож или къдраво ножче нарежете на ситно лука, целината и моркова (не използвайте кухненски робот).
Добавете зеленчуците към олиото и панчетата и гответе на слаб огън при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато омекнат, но не покафенеят.
Увеличете котлона и добавете каймата, като я натрошавате на парчета, след което гответе около десет минути при непрекъснато бъркане, докато зацвърчи и покафенее.
Добавете вино, гответе на среден огън, докато се изпари напълно. Добавете доматено пюре. Разбъркайте добре, добавете чаша врящ бульон (или вода) и гответе под капак за около 2 часа или 3 часа в зависимост от вашите предпочитания и вида на месото.
Добавете мляко (използвано традиционно) по средата на готвенето; оставете да се изпари напълно. Подправете със сол и черен пипер преди сервиране.
Когато сосът е готов, той ще придобие наситен бургундски нюанс, ще стане гъст и лъскав. Сервирайте сос Болонезе със спагети.
Да ви е сладко!
Ябълкови палачинки: идеалната закуска за неделя РЕЦЕПТА
Как тиквата влияе на тялото - полезни свойства + РЕЦЕПТА
Вафлена пица: рецепта за бърза и засищаща закуска за учениците
Пилешка салата с чеснов дресинг РЕЦЕПТА
Как да приготвим осолена сьомгова пъстърва - гравлакс по норвежка рецепта
Киш с бекон и сирене: френска закуска само за събота РЕЦЕПТА