На пазара има десетки видове мазнина, с която можем да заменим слъночгледовото олио, ако се наложи. Има течно растително масло от гроздови семки, от сусам, ленено, конопено, от авокадо, от тиквени семки, от фъстъци, от рапица и т.н. Има и твърди – кокосово или палмово масло, добре познатите краве масло и свинска мас.

Само зехтините са поне 5 основни вида. Някои масла са по-вредни от слънчогледовото олио, други – по-полезни, но всяко от тях има специфични особености и няма универсален заместител.

На първо място зависи за какво ще го ползваме. Нерафинираните видове растителни масла имат специфичен вкус и аромат, които са естествени, но се държат зле при термична обработка, затова се ползват предимно за овкусяване на салати.

НАП се задейства! Денонощна масирана проверка на 12 производители на олио

Особено ако температурата е по-висока, както е, когато пържим. Започне ли олиото да дими, то трябва да се изхвърли, защото мазнините в него вече са се разградили и то става опасно. Затова е възприето да се говори за “точка на димене” - тя ни ориентира до колко градуса едно растително масло може да се ползва.

При готвене на 180 градуса трябва да се избере мазнина, чиято точка на димене е над 200 градуса. При пържене обикновено се развиват повече от 200 градуса, т.е. мазнината трябва да има точка на димене поне 220 градуса.

При сотирането трябва да сме още по-внимателни - това е процес, при който се използва съвсем малко мазнина, но на по-високи градуси.

Много се е изписало за термичната обработка на зехтина, който принципно не се препоръчва за готвене. Но истината е, че това се отнася за двата най-скъпи вида зехтин - върджин и екстра върджин, които имат съответно 160 и 216 градуса точка на димене.

По-евтиният зехтин обаче се запалва чак на 238 градуса и ако не чак за пържене, може да се ползва поне за други видове термична обработка, например да се добави в ястието към края на готвенето. А зехтинът екстралайт се запалва чак на 242 градуса, т.е. с него спокойно може да се пържи.

Първа жертва на опашка за олио в Бургас, в София се сбиха СНИМКИ

Напоследък доста популярно става кокосовото масло, но то може да замени по-скоро кравето в различни рецепти, които са веган. И двете имат еднаква температура на димене - 177 градуса. Може да се ползват за леко пържене, но са по-подходящи предимно за влагане в печива.

Свинската мас днес не се употребява толкова широко, колкото навремето, защото е животинска, т.е. съдържа холестерол. Но има много рецепти предимно за сладкиши, в които трудно може да бъде заменена с нещо друго. Издръжлива е и на термична обработка, но не много, пише "24 часа". Патешката мас има горе-долу същите свойства, но е с по-специфичен вкус.

Маслото от авокадо е доста скъпо, става за пържене, но придава особен аромат на готвеното и е по-подходящо за приготвяне на различни сосове.

За приготвяне на дипове и разядки са подходящи всички масла от ядки - сусамено, тиквено, орехово и други видове олио.

Палмовото пък е идеално за пържене на картофи.

Запасяваме се с олио. Активира ли се черният пазар и за други стоки?