Ако сте пушач и отдавна обмисляте да се откажете, учените са открили още една основателна причина да го направите. Ново проучване показва, че пушачите буквално убиват домашните си любимци с пасивно пушене - такива кучета са шест пъти по-склонни да развият рак, пише Daily Mail.

Такива тревожни заключения са направили учени от университета Пърдю по време на ново проучване. Сега екипът вярва, че ако собствениците на домашни любимци могат да се откажат от лошия навик, това ще помогне да се намали излагането на дим на животните, което в дългосрочен план ще помогне за намаляване на рисковете за тяхното здраве.

Според водещия автор на изследването, професор Дебора Нап, тя и нейният екип се надяват, че получените резултати ще накарат пушачите да се замислят отново за отказване от вредния навик.

Предишни проучвания на учени вече показаха, че тютюнопушенето причинява най-малко 15 различни вида рак при хората. В същото време рисковете от пасивното пушене върху животните все още са слабо разбрани. В новата си работа екипът е решил да коригира това и се е фокусирал върху установяването дали цигареният дим увеличава риска от рак при кучета.

В проучването са участвали 120 шотландски териера - тази порода кучета е 20 пъти по-застрашена от рак на пикочния мехур, отколкото други породи. Според Snapp те знаят, че генетиката на тези животни значително увеличава тяхната уязвимост към развитие на рак.

По време на изследването учените наблюдавали животните в продължение на три години. През цялото това време те наблюдавали тяхното здраве, среда, храна, активност и местоположение. В крайна сметка анализът на резултатите показва, че животните, изложени на пасивно пушене, са 6 пъти по-склонни да развият рак на пикочния мехур, отколкото тези, които не са били изложени на цигарен дим.

Екипът е установил, че по време на пасивно пушене тялото на домашния любимец абсорбира химикали и ги отделя чрез урината, което може да доведе до рак на пикочните пътища. Освен това не става въпрос само за дишане, учените са открили, че кучетата могат да абсорбират химикали и чрез облизване на дрехи, напоени с цигарен дим.

В същото време Knapp подчертава, че резултатите от техните изследвания не са "черно-бели". Учените са открили, че подобно на хората, не всички кучета, изложени на пасивно пушене, развиват рак. Докато някои, които не са изложени на цигарен дим, все пак се разболяват. Учените обаче се надяват, че тези резултати ще бъдат страхотна мотивация за тези, които искат да спрат да пушат.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Shutterstock