Датската Saxo Bank публикува десет "шокиращи прогнози" за 2024 г. Те касаят поредица от малко вероятни и подценени събития, поради които обаче „световните пазари могат да бъдат покрити от мощна вълна“.

Прогнозата на банката за 2024 г. се нарича „Краят на пътя “. Инвестиционният директор на Saxo Bank Стийн Якобсен обяснява, че „гладкият път, който светът следваше след края на Голямата финансова криза (2008 г.), стабилна геополитика, ниска инфлация и ниски лихвени проценти – всичко това беше нарушено в годините на пандемията, водещи към бъдеще, изпълнено с непредсказуемост.

В края на 2021 г. банката прогнозира нов кръг от надпреварата във въоръжаването и Студената война за 2022 г. А в миналогодишната прогноза за 2023 г. банката каза, че инфлационният натиск и геополитическата нестабилност ще повлияят на финансовия пазар. На този фон държавите ще възприемат по-консервативни политики, намалявайки инвестициите в сложни финансови инструменти и инвестирайки в традиционни активи като златото, чиято цена рязко ще поскъпне. Вчера котировките на златото достигнаха нов исторически връх, достигайки 2148 долара за тройунция.

Банката очаква няколко глобални и регионални шока през 2024 г. В САЩ Saxo очаква „края на капитализма“ , както традиционно се разбира. „Правителството на САЩ ще бъде принудено да увеличи фискалните разходи на фона на изборите през 2024 г., за да избегне икономически проблеми и социални вълнения. Поради нарастващия инфлационен натиск и изтеглянето на капитал от чуждестранни инвеститори, търсенето на американски държавни облигации ще бъде много слабо, което ще доведе до повишаване на доходността. В отчаян опит да нормализира разходите по заеми, правителството на САЩ ще освободи приходите от държавни облигации от данъци“, казаха от банката.

Говорейки за изборите в САЩ през 2024 г., Saxo Bank очаква, че за първи път в историята на страната те ще бъдат спечелени от независим кандидат, а именно Робърт Кенеди-младши. „Неговата популистка платформа е насочена както срещу привържениците на продължаването на войната в Демократическата партия, така и срещу корпоративните елити. Това ще резонира както сред разочарованите поддръжници на Демократическата партия, така и сред любителите на Доналд Тръмп. Новата политическа ера в Съединените щати ще започне с рязък завой от плутокрацията, тъй като избирателите изискват край на нарастващото неравенство, несправедливост и край на безкрайните войни“, се казва в прогнозата.

Банката очаква две глобални кризи през 2024 г. Едното ще бъде причинено от генеративен AI/deepfakes, а второто ще бъде причинено от епидемията от затлъстяване. „Генеративният изкуствен интелект, рекламиран като начин за повишаване на производителността, ще се превърне в заплаха за националната сигурност след нагла дълбока фалшива атака срещу висш служител в развита страна. Правителствата ще отвърнат на AI чрез приемане на нови регулации, които значително ще намалят шума около AI и ще доведат до отлив на рискови капиталисти от индустрията. Общественото недоверие към генерираните от AI новини ще се увеличи и правителствата ще приемат нови закони, за да гарантират, че новините могат да се разпространяват само от малка група организации“, се отбелязва в прогнозата.

Говорейки за затлъстяването, Saxo Bank отбелязва, че новите лекарства против затлъстяване, базирани на глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който вече е наречен „хормон на ситостта“, „се разглеждат като решение на глобалната епидемия от затлъстяване.

Но лекотата, с която човек може да вземе такова хапче, ще накара хората да спрат да тренират и да започнат да консумират повече нездравословна храна.

Ако доставките на лекарства за GLP-1 не успеят да се справят с нарастващото търсене, светът ще стане свидетел на увеличаване на затлъстяването и свързаните със затлъстяването здравословни проблеми, което ще доведе до световен спад в нивата на производителност“, казаха авторите на прогнозата.

Петролният пазар, според Saxo Bank, очаква цените да се покачат до $150 за барел. Благодарение на това Саудитска Арабия ще купи правата за домакинство на Шампионската лига от УЕФА и ще създаде Световната шампионска лига. Домакинството на тези престижни и изключително печеливши състезания ще позволи на Саудитска Арабия да диверсифицира допълнително икономиката си далеч от зависимостта от петрола като част от програмата Saudi Vision 2030, стартирана през 2016 г.