Всеки известен готвач има редица тайни, които правят ястията му още по-вкусни. Вероятно повечето от тях няма да ги разкрият, но има редица малки трикове, които ще помогнат дори на обикновен човек в кухнята, който иска да се научи да готви по-добре от обикновено. Ето няколко велики тайни, събрани от BuzzFeed.

Главният готвач Дъф Голдман, автор на готварски книги за деца и водещ на предаването Food Network, вярва, че всяка торта може да стане още по-вкусна, като добавите пюре от тиква към тестото или някоя от любимите си ядки. 

Легендарната Джулия Чайлд, любимата американска популяризаторка на френската кухня и водеща на първото по рода си готварско шоу, винаги е съветвала да се добавя супена лъжица растително масло, когато се използва масло при пържене. Това ще му помогне да не прегори.

Гордън Рамзи, известен британски готвач със звезда Мишлен, съветва да не пренебрегвате функцията на мелницата за пипер, която ви позволява да регулирате размера на смилане. В крайна сметка фино смленият пипер е подходящ за супи и сосове, но грубото смилане е подходящо за пържоли и риба, така че да се усети структурата и силния аромат на сместа от чушки.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram)

Гордън Рамзи е известен със своята гурме храна и експлозивен нрав
 

Готвачите също съветват да добавите барбекю соса за скара в самия край. Това е сос, а не марината, а захарта в соса кристализира и се овъглява, ако е върху месото, докато месото се пече на скара върху въглищата. И ако варите картофи, тогава трябва да ги хвърлите не във вряща вода, а в студена вода. Така се готви равномерно.

Известният кулинарен гуру Волфганг Пук съветва да подправяте студените ястия по-силно от горещите, защото „небцето наистина възприема вкуса на студените ястия много по-бавно и не толкова силно, колкото когато сервирате например купичка топла супа“.

Сладкарят Амори Гишон, който е известен със своите умопомрачителни десерти и шоколадови скулптури, съветва да оставите тестото за захарни бисквитки в хладилника за една нощ, вместо час-два, често предлагани в книгите с рецепти. През нощта тестото ще абсорбира влагата и ще стане по-хомогенно на допир.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Амори Гишон и неговите невероятни шоколадови скулптури
 

И ако обичате босилек, никога не го съхранявайте в хладилник. Отнасяйте се с него като с прясно отрязано цвете. Просто отрежете долните ръбове на стъблата и го поставете във вода като букет. Водата трябва да се сменя на всеки няколко дни. И ако го покриете с найлонов плик, тогава босилекът дори ще продължи да расте.

Ако работите с тесто, използвайте масло вместо брашно. Маслото няма да промени консистенцията си като брашното, което често се поръсва върху повърхностите, за да не залепва тестото.

Ако искате да изпечете нещо, което изисква масло със стайна температура, но сте забравили да го извадите от хладилника, за да омекне, настържете го. Малките парчета масло моментално достигат стайна температура.

Ако искате печивата като брауни да са влажни и крехки отвътре, просто ги оставете да почиват, докато се пекат. Печете браунитата за 15 минути, след което ги извадете от фурната и ги оставете да починат 15 минути. След това ги върнете във фурната за останалото време.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Джейми Оливър е известен със своите лесни и вкусни рецепти.
 

И накрая, ако счупите яйца и част от черупката падне в съда, не използвайте пръстите си, за да я извадите. Послушайте съвета на британеца Джейми Оливър и използвайте друго парче черупка, за да вземете по-малкото парче черупка. Не е смешно, но наистина е по-лесно да го разбереш по този начин. Той също така съветва, когато приготвяте котлети, не забравяйте да намокрите ръцете си със студена вода, а картофите за салата нарежете горещи, така ще бъде по-вкусно. И ако искате да подправите шоколадови ястия, добавете портокалов сок или кора към шоколада. А за да е по-вкусна рибата при пържене - не наливайте олио в тигана, а намажете самото парче риба.

Просто, но... трябва да го знаете. Като всяка тайна.

Превод: GlasNews