Декември сладкишите са още по-предпочитани. Дали заради много празнични дни, които предразполагат да се отпуснем и да си хапваме, или заради това, че сме затворени и имаме повече време да се развихрим в кухнята, е спорен въпрос.

Тук ще ви представим едно шоколадово изкушение, което има капацитета да стане любимо на всеки. Шоколадово, но не прекалено, с плътен, но не натъртваш вкус. Ще го харесат и любителите на шоколада и тези, които не си падат по прекалено тежки десерти.

Тиквеното брауни е перфектно, както за силен старт на деня, така и като допълнение към кафето с приятели. Да не пропускаме, че е идеално и за впечатляващ десерт след вкусна вечеря или обяд. Удобно се съхранява в хладилник и не губи вкусовите си качества след като престои няколко дни.

Ето и как да си го приготвите.

Съставки:

за тиквената смес:

100 г крема сирене

3 супени лъжици захар

1/2 чаена чаша тиквено пюре

1 яйце

2 супени лъжици брашно

1 брой ванилия 

за брауни сместа:

175 г шоколад, нарязан или начупен на малки парчета

3 супени лъжици масло

1 кафена чашка захар

1 брой ванилия

2 яйца

1/2 чаена чаша брашно

1/2 чаена лъжичка сода

1/4 чаена лъжичка сол

Приготвяне:

Разтопете 1 супена лъжица краве масло и намажете хартията.

за тиквената смес:

  1. Разбийте крема сиренето, тиквеното пюре и захарта.
  2. Добавете яйцето, брашното, ванилията и канелата. Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.

за брауни сместа:

  1. Разтопете шоколада и маслото на водна баня.
  2. Свалете от котлона и добавете поетапно захарта, яйцето и ванилията, докато бъркате постоянно.
  3. Добавете брашното, содата и солта. Разбъркайте отново.
  4. Застелете тавата с хартия за печени, намазана с разтопено масло. Изсипете поетапно от брауни сместа и след това от тиквена смес и така редувате, докато свършат. Може с нож леко да смесите двете смеси в интересни кръгове.
  5. Печете 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се охлади го нарежете.