Жените и мъжете трябва да закусват различни храни, за да стартират метаболитните процеси в организма, съобщава Computers in Biology and Medicine, позовавайки се на канадски учени от университета Ватерло.

За закуска е за предпочитане мъжете да консумират сложни въглехидрати, които се намират в бобови растения, елда, пълнозърнеста каша, елда, банани, ябълки и фурми.

За жените е по-добре да закусват риба, авокадо, ядки и натурални растителни масла, тъй като те съдържат голямо количество здравословни мазнини.

Резултатите на модела показват, че жените складират повече мазнини веднага след хранене, но по време на гладуване ги изгарят по-активно от мъжете. "И ако правилно настроите метаболизма си, тогава всички процеси ще протичат многократно по-активно“, отбелязват авторите на изследването.

Според учените тази разлика се обяснява с хормоналните особености на половете. Храните, консумирани за закуска, стартират процеса на храносмилане и също така осигуряват на тялото енергия за целия ден.

Резултатите показват, че метаболитните разлики между мъжете и жените са най-забележими след краткотрайно гладуване. След няколко часа гладуване, метаболизмът на мъжете, средно, реагира по-добре на храни с високо съдържание на въглехидрати. Затова се препоръчва да закусват с овесени ядки или зърнени храни. Но жените усвояват мазнините по-добре. Затова омлет или авокадо са по-подходящи за тях.

Основната причина за метаболитните разлики между мъжете и жените е разликата в начина, по който черният дроб и мастната им тъкан съхраняват и обработват хранителните вещества.

Един от авторите на изследването, професорът по приложна математика Анита Лайтан, отбеляза:

„Тъй като жените имат средно повече мазнини от мъжете, може да си помислите, че изгарят по-малко мазнини, но това не е така. „Изследванията показват, че жените съхраняват повече мазнини веднага след хранене, но също така изгарят повече мазнини по време на гладуване.“

Изследователите подчертават, че техният модел може да осигури важна основа за създаване на персонализирани хранителни стратегии, които отчитат различията между половете и помагат за подобряване на здравето. В допълнение, моделът ще бъде полезен за изучаване на метаболитни заболявания и тестване на лекарства чрез симулиране на метаболитни реакции към нови лекарства.

В бъдеще учените планират да създадат още по-сложни модели, които ще вземат предвид теглото, възрастта и етапа на менструалния цикъл на жената.