Дирекционният съвет при Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив излезе с решение за съдбата на симпатичния обитател на читалните - котаракът Жоро, който трогна цял Пловдив, след като се появи възможност да бъде изгонен от сградата. Красивият "библиотекар" вече има право официално да обитава в културната институция, радвайки малки и големи.

Решението е взето решението след  получени становища от Общинско предприятие „Екоравновесие“ и РЗИ.

"Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми. Същевременно Дирекционният съвет се чувства задължен да отбележи неспазването на етичните стандарти, допуснато в някои публични коментари по темата. Съветът призовава гражданството да се въздържа от произволни обобщения и обидни квалификации, напълно недопустими в обществения разговор.
Призоваваме за спазването на добрия тон в диалога с Народната библиотека", гласи позицията.

Котаракът припозна за свой дом пловдивската библиотека от близо година. В началото живял в залата за свободен достъп на читатели нелегално, а библиотекарките му осигурявали закрила тайно.

Някои читатели обаче поискаха той да напусне сградата и отново да остане на улицата. Като това провокира и подписка в негова защита, която събра над 9000 подписа. С друга, подкрепана от повече от 3000 граждани, се искаше оставката на директора Димитър Минев.

Вижте цялото становище, публикувано без рeдакция:

"Дирекционният съвет при Пловдивската народна библиотека излезе със становище по случая с котарака Георги, който фокусира силен обществен интерес. Съветът формулира позиция в рамките на няколко дни след проверка на нормативно-административните основания за присъствието на приютеното от служителите животно в обществена институция като НБИВ, която е на разпореждане на Община Пловдив. Беше направено запитване и до специализираните органи като Общинско предприятие „Екоравновесие“, РЗИ Пловдив и т.н.
Решението на Дирекционния съвет е следното:
Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми.
Същевременно Дирекционният съвет се чувства задължен да отбележи неспазването на етичните стандарти, допуснато в някои публични коментари по темата. Съветът призовава гражданството да се въздържа от произволни обобщения и обидни квалификации, напълно недопустими в обществения разговор.
Призоваваме за спазването на добрия тон в диалога с Народната библиотека.
Членове на Дирекционния съвет:
Димитър Минев, директор
Антоанета Лесенска, зам.-директор
Валентина Семерджиева, гл. счетоводител
Бояна Чешмеджиева, гл. библиотекар
Петко Георгиев, гл. библиотекар
Ангелина Ставрева, гл. библиотекар
Станислав Александров, адм. комп. системи
Елка Куманова, връзки с обществеността
Радка Анчева, гл. библиотекар
Иван Крачанов, библиотекар
Васка Тонова, гл. библиотекар
Марина Кутрянова, гл. библиотекар
Албена Стефанова, гл. библиотекар
Галя Стойчева, библиотекар, синдикат „Подкрепа“
Ирен Чанкова, КНСБ"