Сирни Заговезни е един от най-важните християнски празници, на който се иска и дава прошка, но той е и специален кулинарен ден! Според традицията, трапезата трябва да включва млечни продукти и тестени изделия, а какво по-подходящо от класическата баница със сирене – златиста, пухкава и с неустоим аромат?

В тази статия ще ви разкрием автентична и лесна рецепта за традиционна баница със сирене, която ще направи празничната ви вечеря още по-специална!

Необходими продукти:

  • 500 г готови кори за баница
  • 300 г сирене
  • 4 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл газирана вода (за пухкавост)
  • 100 мл олио или разтопено масло
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. сода бикарбонат (по желание – за още по-пухкав резултат)

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на плънката

Разбийте яйцата в голяма купа, добавете прясното мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте добре, така че да получите хомогенна смес. Ако обичате по-мека баница, добавете газираната вода и разбъркайте внимателно.

2. Редене на баницата

Намажете дъното на тавата с олио или масло. Поставете една кора, поръсете с малко мазнина и сложете част от плънката. Повторете процедурата с всички кори, като ги редите на пластове. Ако искате вита баница, може да навивате всяка кора на руло.

3. Финални щрихи

След като подредите баницата, залейте я с останалата смес от яйца и мляко, за да стане сочна и ароматна.

4. Печене

Загрейте фурната на 180°C и печете баницата около 35-40 минути, докато придобие златист цвят.

5. Оставете я да „почине“

След като извадите баницата от фурната, покрийте я с кърпа и я оставете да престои 10-15 минути. Така ще стане още по-мека и ароматна.

Съвети за перфектна баница:

  • За по-хрупкава коричка, накрая може да я намажете с малко масло.
  • Използвайте качествено сирене – най-добре смес от краве и овче за автентичен вкус.
  • Добавете газирана вода – прави баницата по-пухкава и въздушна.
  • Ако искате по-кремообразен вкус, заменете част от прясното мляко с кисело мляко.

Защо баницата е важна за Сирни Заговезни?

На този празник масата трябва да е постна, но млечно-тестена – без месо, но богата на сирене, яйца и млечни продукти. Баницата със сирене е символ на изобилие, сплотеност и семейна топлина, затова присъства на трапезата на поколения българи!

Не забравяйте: След вкусната вечеря идва и обичаят „хамкане“ – вързано на конец парче халва или сварено яйце, което децата трябва да хванат с уста. Забавление за малки и големи!

Сирни Заговезни е празник на прошката, обичта и традициите. А какво по-хубаво от това да го отбележим с вкусна домашна баница, приготвена с любов? Опитайте тази рецепта и зарадвайте близките си с ароматна, пухкава и невероятно вкусна баница със сирене!

Снимката е илюстративна / iStock / Guliver

Сладко изкушение за Сирни Заговезни: Как да си направим домашна халва

Как да сварите перфектната чаша кафе: учени разкриха тайна рецепта

Специална рецепта: как столетници приготвят „яхния за дълголетие"

РЕЦЕПТА за перфектното болонезе: Италианската кулинарна академия разкри ключова съставка

Ябълкови палачинки: идеалната закуска за неделя РЕЦЕПТА

Как тиквата влияе на тялото - полезни свойства + РЕЦЕПТА