Учени, изучаващи древни скални находища в източната част на Съединените щати, откриха, че известният жълт метал пирит (наричан „златото на глупака“) крие друга характеристика. В ново проучване учените са открили литий в минералите пирит, а това е най-важният химически елемент, който осигурява стремежа на света да получава чиста енергия.

Авторите на изследването са изследвали 15 скални проби, образувани преди приблизително 390 милиона години в Апалачския въглищен басейн в източната част на Съединените щати. Те откриха литий в пиритни минерали в шистови скали, често наричани „златото на глупака“, пише Gizmodo. Този елемент може да доведе до собствена златна треска поради голямото му търсене по света.

Според учените засега те имат само косвени доказателства за наличието на литий в пирита, но известно количество от този елемент все още може да се съдържа там. Ако се окаже, че литият може да бъде икономически извличан от пирит в региона, това може да се случи в близко бъдеще.

Литият е важен елемент, използван при създаването на батерии и набира все по-голяма популярност, тъй като светът преминава към все по-екологични електрически превозни средства.

Но добивът на литий има своите недостатъци и те са свързани с процеса на извличане от недрата, защото това има отрицателно въздействие върху околната среда.

Резултатите от новото проучване намекват, че литият може да се крие на видно място в пирита и може да се добива, поне в Съединените щати, където вече са построени мини.

Като се има предвид колко замърсяващ е добивът на литий, възможността да се намери елементът в части на планетата, които вече са повредени от добива, би направило процеса по-чист. Но все още трябва да открием литий в пирит в други части на планетата, за да потвърдим със сигурност, че това явление е широко разпространено. И като цяло, все още трябва най-накрая да потвърдим наличието на литий в пиритните находища.

Пиритът е заблуждавал учените и преди. Например, преди 3 години учени предположиха, че пиритът всъщност може да съдържа истинско злато. Но тези минерали са различни един от друг. Например, пиритът е магнитен, но златото не е. Златото прилича повече на гладки блестящи парчета, а пиритът има невероятна геометрия.

Пиритът все още може да се превърне в много ценен метал, но ние трябва да разберем точно как литият и пиритът са свързани помежду си, казват учените.