Окото е орган от човешкото тяло. Неговата функция е да трансформира светлина в електрически знаци, които се изпращат до мозъка чрез зрителния нерв. Човешкото око има леща, която се адаптира според разстоянието, чийто диаметър се регулира от ириса и тъканта, която е чувствителна към светлина.

Какво не знаехте за очите си:

Колко цвята можем да различим?

Човешкото око е в състояние да различи близо 10 милиона различни цвята. Стига да работи правилно и да нямате заболяване или аномалия на окото.

Ако човешкото око беше камера...

Ако човешкото око беше фотоапарат, то щеше да има около 576 мегапиксела.

Колко дълго държим очите си затворени?

В хода на нашия живот ние прекарваме почти 10% от всеки ден със затворени очи само като мигаме, без да вземаме предвид времето, когато спим.

Играта на Tetris прави очите ви по-силни.

Изследванията показват, че противно на това, което се смята за видеоигрите и зрението, учените са открили, че играенето на игри като Tetris е полезно за очите, особено за възрастните и за лечение на „мързеливо око“.

Две очи с различен цвят на един и същи човек.

Знаете ли, че хетерохромията е аномалия на очите, която прави очите в различен цвят? Например едно синьо и едно кафяво. Разликата в цвета може да бъде пълна или частична. Хетерохромията е по-рядка и може да бъде вродена или придобита.

Все някога ще използваме очила.

Няма значение, ако в момента зрението ви работи на 100%. През целия ни живот и с течение на времето ще приключим с развитието на някакъв проблем на възраст между 40 и 50 години. Това е моментът, в който започваме да използваме очила.

Знаете ли колко пъти мигаме?

Приблизително човек мина 17 пъти в минута, което е около 14 280 пъти на ден. Трябва обаче да знаете, че когато гледаме право в компютъра или мобилния телефон, забравяме и мигаме по-рядко, това е причината да се появяват проблеми, така че не забравяйте да мигате и да хидратирате очите си.

Превод: GlasNews.bg