Швейцарският рапър Немо спечели тазгодишния песенен конкурс "Евровизия" с парчето си The Code, изключително лична песен за това, че е небинарен човек (непринадлежащ към двата пола - бел. ред.), предаде Франс прес.

Швейцария триумфира в конкурса, белязан от противоречия, особено по отношение на участието на Израел.

"Надявам се, че този конкурс може да продължи да насърчава мира и достойнството на всички", каза 24-годишният изпълнител, който събра 591 точки.

Малката алпийска страна за трети път печели престижния конкурс, посочва АФП.

Немо излезе на сцената в розова пола и пухкав топ и балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента, която е с оперни елементи.

Нови подробности за отстраняването на Клайн от Евровизия

Конкурсът включваше 37 държави, като Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента "Тереза и Мария". За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Във видео обръщение Немо призова България да се завърне на "Евровизия" през 2025 г. Послание на българските зрители изпрати и Бейби Лазаня, който също призова България да се завърне.

Изпълнението на Швейцария от финала на Евровизия: 

България може да няма свой представител в най-голямото музикално събитие в света, но в Малмьо има българска делегация. Тя е съставена от артисти на музикалния лейбъл East Art - хитовата певица Мила Роберт, един от най-добрите ни гласове Тино, изгряващата звезда MONA, дебютиращият певец Мишел и младата певица Лидия Ганева, която ни е представяла на Детската Евровизия 2016. Те гледаха грандиозното шоу на живо в Малмьо и споделиха от опита на звездите от тазгодишното издание на конкурса.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души. 

Снимка: Martin Meissner/AP