Нидерландският участник на конкурса за песен "Евровизия" Йост Клайн е дисквалифициран след негово "заплашително движение" към жена телевизионен оператор, съобщи Нидерландско обществено радио и телевизия.

В изявлението на нидерландската страница "Songfestival X" се казва, че нидерландската радио- и телевизионна компания AVROTROS смята дисквалификацията на Клайн от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) за "непропорционална" и казва, че е "много разочарована".

На официалната страница в "Екс" се казва: "Инцидент възникна след представлението в четвъртък. В разрез с ясните договорености, Йост беше заснет, веднага след слизането си от сцената и трябваше да се отправи незабавно към зелената стая. В този момент Йост многократно посочи, че не иска да бъде сниман. Това не беше уважено. И предизвика заплашително движение на Йост към камерата. Йост не е докосвал операторката. За този инцидент беше съобщено след разследване на ЕСРТ и полицията".

Отстраниха изпълнител от финала на "Евровизия"

Вчера и днес се консултирахме обстойно с ЕСРТ и предложихме няколко решения. Въпреки това, ЕСРТ реши да дисквалифицира Йост Клайн. АВРОТРОС намира наказанието за много тежко и непропорционално. Подкрепяме добрите нрави – нека няма недоразумения по този въпрос – но според нас заповедта за изключване не е пропорционална на този инцидент. Много сме разочаровани и разстроени за милионите фенове, които бяха толкова развълнувани тази вечер. Това, което Йост донесе на Нидерландия и Европа, не трябваше да свършва по този начин", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

Клайн, който влезе с песента "Europapa", беше дисквалифициран от големия финал на конкурса след разследване на шведската полиция по обвинения в неуместно поведени.