Европейските музикални награди на MTV 2023 в Париж бяха отменени на фона на продължаващия конфликт между Газа и Израел.

Първоначално наградите трябваше да се проведат на 5 ноември с изпълнения на Reneé Rapp, Sabrina Carpenter, David Guetta, Kid Laroi и Jung Kook от K-pop групата BTS, наред с други.

Тейлър Суифт беше най-номинираният изпълнител на наградите със седем номинации, следвана от Оливия Родриго и SZA с по шест номинации. Doja Cat, Måneskin, Miley Cyrus и Nicki Minaj имаха по четири номинации.

В изявление организаторите казаха, че решението за отмяна е взето от „голяма предпазливост“, имайки предвид изпълнителите и тези, които участват в шоуто на наградите.

„Като се има предвид нестабилността на световните събития, ние решихме да не продължим с наградите MTV EMA за 2023 г. поради прекомерна предпазливост към хилядите служители, членове на екипа, артисти, фенове и партньори които пътуват от всички краища на света, за да вдъхнат живот на шоуто. MTV EMAs е ежегоден празник на глобалната музика. Докато гледаме опустошителните събития в Израел и Газа, които продължават да се развиват, това не ни се струва като момент за световно тържество. С вече изгубените хиляди животи, това е момент на траур“, каза говорител на MTV.

Събитието ще бъде подновено през 2024 г.