Рапърът Вацио (истинско име Николай Василиев), който беше арестуван за носене на чорап върху гениталиите си на „полуголото парти “ на Настя Ивлеева, ще бъде изпратен да служи в руската армия по време на пролетния набор. Това съобщава телеграм каналът Shot, позовавайки се на свои източници.

Твърди се, че по този начин 25-годишният Василиев решил „да изкупи вината си“ и „да изплати дълга си към родината“. Твърди се също, че по този начин рапърът иска да докаже, че няма нищо общо с ЛГБТ хората.

Vacio, Ксения Собчак, полуголо партиЦял екран
Вацио на полуголото парти Снимка: Комерсант

В същото време радио "Свобода" съобщава, че Вацио, който излежава втория си административен арест след участие в партито, състояло се в московския клуб "Мутабор", е получил призовка за военната служба на януари 9.

На 7 януари Алексей Лобарев, член на Обществената наблюдателна комисия (POC) за защита на правата на човека в местата за принудително задържане, отишъл при рапъра, който тогава беше в специален център за задържане.

Василиев казал на Лобарев, че след като е излежал 15 дни арест по обвинение в дребно хулиганство, е бил отведен във военната служба близо до метростанция Белорусская, където му е връчена призовка за 9 януари, а след това е отведен в полицията за профилактичен разговор. По време на този разговор той ругаел нецензурно онези, които го снимали на партито, след което отново бил отведен в съда в Лефортово, където беше осъден на 10 дни арест - по обвинение в дребно хулиганство.

Vacio Court Half Naked PartyЦял екран
Вацио в съдебната зала 

В деня, за който е връчена призовката, рапърът ще лежи в следствения арест, но в същото време е обявен за негоден за военна служба.

Припомняме, че на 20 декември в клуб Mutabor се състоя частно парти, посветено на откриването на изложба с фотографии от списание Playboy. Сред гостите бяха Филип Киркоров, Лолита Милявская, Дима Билан, Ксения Собчак и други известни руски личности. Дрескодът „почти гол“ предполагаше минимум дрехи. Например, домакинята на вечерта Настя Ивлеева беше по бельо и прозрачен тоалет. Вацио се появи с чорап на гениталиите и надпис на гърба.

Vacio, Ксения Собчак, полуголо партиЦял екран
Ксения Собчак и рапърът Вацио на "полуголото парти" Снимка: Ксения Собчак/Telegram

Видеоклипове от партито обиколиха интернет пространството и предизвикаха голям скандал. Участниците бяха проверени за ЛГБТ пропаганда, наркотици и екстремизъм и също така хората призоваха за бойкот на гостите, присъстващи на събитието.

Руските звезди започнаха да записват видеоклипове на разкаяние, но въпреки това започнаха да ги „отменят“: те бяха премахнати от новогодишните предавания, а Филип Киркоров беше напълно изрязан от филма „Иван Василиевич променя всичко“.

Анастасия Ивлеева, като организатор на партито, беше глобена със 100 хиляди рубли, Tinkoff Bank и MTS спряха рекламното сътрудничество с нея. Според някои съобщения Ивлеева е напуснала Руската федерация.

Филип Киркоров каза, че е решил да дари хонорара си за участие в новогодишното издание на шоуто "Маска" по НТВ на жителите на Белгород, които пострадаха по време на обстрела на града на 30 декември.

А московският бизнесмен Михаил Данилов, собственик на клуб "Мутабор", където се проведе партито, подари на Руската православна църква частица от мощите на Свети Николай Чудотворец, която преди това беше закупил от Ватикана със сертификат за автентичност.

Но от гостите на партито е арестуван само Вацио.