Октомврийската ваканция на слънчево място не е мит. Рязкото застудяване може да ви подтикне да резервирате почивка на слънце в последния момент.

Много части на Европа все още се радват на горещо време, което означава, че не е нужно да пътувате далеч, за да се насладите на малко слънце.

Канарските острови

Тенерифе, Лансароте, Гран Канария и Фуертевентура обикновено са сигурен залог, ако търсите слънце през есента или зимата.

Всеки от Канарските острови има средна дневна температура от 27ºC през октомври, с температури на морето, вариращи от 22ºC до 23ºC, слънчеви часове около седем часа на ден и много малък шанс за дъжд.

Кипър

Кипър предлага средни дневни температури от 26ºC, 10 часа слънчево греене на ден и температури на морето от 24ºC.

Има много плажове по крайбрежието на Пафос, а октомври все още е достатъчно топъл, за да се отправите към Синята лагуна, за да се потопите или да се насладите на водни спортове в зашеметяващия Коралов залив.

Малта

През октомври в Малта температурите са около 22ºC. Плюс това, тъй като влажността тук е доста висока, усещането е дори по-приятно, отколкото предполага прогнозата.

Мястото е чудесен избор за бягство от дъждовното време.

Южна Турция

Има много курорти, от които да избирате по южното крайбрежие на Турция. Максималните температури са около 27ºC, а минималните от 17ºC през октомври.

Наред с горещите дни и меките вечери, някои хора описват Егейско море като баня, тъй като е топло през цялото лято.
Анталия е сред най-топлите региони в Турция по това време на годината, но Бодрум и Мармарис също са предпочитан избор от туристите.

Кос

Със средна температура през октомври от 26ºC, осем часа слънцегреене на ден, Кос е красив по това време на годината.

Ако времето не е идеално за плаж винаги можете да се насладите на разходка из великолепните брегове и многото исторически забележителности на гръцките острови, които си заслужава да посетите.

Родос

Когато посещавате остров Родос в Додеканезите през октомври, можете да очаквате високи температури от около 26ºC и 70% шанс за идеално слънчев ден.

Въпреки потенциала от 30%, ще видите малко облаци, този месец има малко валежи, както и 24ºC на морската вода, идеална за плуване и водни спортове.

Алгарве

Регионът Алгарве в южната част на Португалия всъщност се радва на повече слънце всяка година, със средно само четири дъждовни дни през октомври.

Октомври може да бъде по-студен месец тук поради средиземноморския климат, което означава, че дневните високи температури от 23ºC могат да бъдат смекчени от ниски от 14ºC през нощта.

Сардиния

Много хора избират да посетят Сардиния през октомври, тъй като времето е по-меко и по-поносимо от горещите лета.
Температурата този месец достига максимум от 22ºC, което може да не е толкова топло, колкото на някои места, но ви позволява да намерите място на обикновено пълните плажове на Коста Смералда и да отидете на пешеходен туризъм по зашеметяващите пътеки на острова.

Севиля

Търсите градска почивка, която все още е приятна и топла през октомври? Севиля, със своите високи температури от 26ºC и седем часа слънце на ден, може да бъде мястото за вас.

Възможно е да вали дъжд през този месец в южния испански град, но все още времето е достатъчно умерено за разглеждане на забележителностите, колоездене или каране на падълборд по река Гуадалкивир.

Превод: GlasNews.bg