Някога оживен туристически курорт, който беше изоставен в продължение на 30 години след природно бедствие, наскоро се появи отново.
 
Вила Епекуен в Аржентина отдавна има вид на гробище, което някога е било град, обожаван от туристите, преди да бъде потопен през 1985 г. Когато огромна вълна от близкото езеро Епекуен залива целия град. Той остава потопен през следващите 25 години.


 
Но през 2010 г. курортният град най-накрая се появи отново, след като нивото на водата спадна и разкри руините на бившия град. Сега напълно различна гледка привлича посетители по много различна причина, отколкото преди десетилетия. Вкаменени дървета и останки от бивши домове доведоха до това градът да бъде наречен една от най-зловещите дестинации на планетата.

Разположен на около 800 км западно от столицата Буенос Айрес, изоставеният курорт е посещаван от туристи, които са заинтригувани от необичайната история на града и сега го описват като място едновременно с история и вдъхновение. Една от най-страховитите руини, които могат да бъдат намерени във Вила Епекуен, са руините на бившата кланица, която е построена през 30-те години на миналия век и има кула, която е останала непокътната.


 
Гробниците в близкото гробище също са страховита атракция, след като са възстановени от природата.
 
Първоначално градът е бил построен като спа дестинация поради високото съдържание на сол в езерото, за което се е смятало, че лекува много заболявания, включително кожни. Но когато градът е потопен, дърветата и сградите са запазени в процес на вкаменяване, сега стоят призрачно бели поради солта.

Не само местните жители са останали очаровани от зловещите руини на града. Няколко филма и предавания са използвали Епекуен като снимачна площадка. 

През 2011 г. бивш жител на Епекуен се върна след почти 25 години, за да живее отново в града. Пабло Новак, който почина на 21 януари 2024 г. само четири дни преди 94-ия си рожден ден, беше единственият жител и беше описван като най-самотния човек на света.


 
Пабло израства в града и се завръща, когато се появява отново, установявайки се в изоставена къща с градина. Той е бил напълно сам. Около 1980 г. градът е с население от 2000 души и е популярен ваканционен курорт край езерото, привличащ 20 000 туристи всяка година.

Призрачният град и Пабло! Потънатала слава на Епекуен


 
Снимки от времето, когато градът е процъфтявал, някога дом на 280 фирми, показват посетители по бански костюми, наслаждаващи се на сините води на Лагуна Епекуен. Пабло каза пред CNN: „До около четири или пет години след наводнението, когато водите все още бяха високи, никой изобщо не идваше тук. Бях напълно сам. Цял ден, всеки ден. Прекарах известно време в търсене на 20-годишен... стара бутилка уиски и в крайна сметка намерих една, която изпих съвсем сам."
 
По време на интервюто през 2015 г. той обясни, че съпругата му не се е върнала с него в града, а семейството му живее в съседно населено място. Къщата му беше малка и прашна и пълна с ръждясали столове и стари вестници. Нямаше дори ток. Той каза: „На моята възраст просто се наслаждавам на живота, като се разхождам из руините на Епекуен, надявайки се, че някой ще ме попита нещо. Видях този град да се ражда и видях как умира.“

Туристите могат да видят дори къщата на Пабло, която е открита от семейството му. Точно когато го напуска, гостите се развеждат из малкия му дом и една от внучките му разказва историята му. Уникалното изживяване е достъпно само през уикендите, в 14:00 часа всеки ден.
 
Превод: GlasNews.bg