Джорджо Армани - основателят на луксозната италианска модна къща, която носи неговото име - казва, че планира да се пенсионира през следващите две или три години.

90-годишният мъж, който е най-известният моден дизайнер в Италия, преди това отхвърли въпросите относно плановете за наследяване на компанията.

Той остава твърдо в контрола на своята империя, откакто я основа преди близо 50 години. Но тъй като няма деца, на които да го предаде, отдавна се спекулира за дългосрочното му бъдеще.

Армани каза пред италианския всекидневник Corriere della Sera: „Все още мога да си дам две или три години като ръководител на компанията. Не повече, би било негативно“.

Джорджо Армани с модели на Седмицата на модата в Милано през септември. Снимка: Ройтерс

Когато го попитаха дали ще остане повече, той каза, че няма да го направи, преди да добави: „Не мога да спя през нощта. Вече не познавам дълбокия и спокоен сън, който някога имах. Сега сънувам нощем и в моя мечти, градя бъдещето си."

Армани каза, че вижда работно бъдеще, в което „вече не трябва аз да съм този, който казва „Да“ или „Не““.

Той каза, че е получил "малко по-настоятелни" подходи от потенциални външни инвеститори в неговата компания, но добави, че "за момента не виждам никакви свободни места".

В желанието си да запази бъдещата независимост на компанията, той каза пред италианския вестник, че е „изградил вид структура, проект, протокол“, който да управлява наследяването му, но не уточни подробности.

Армани първоначално учи медицина, преди да напусне и да се присъедини към армията. Преминавайки към декорирането на витрини и продажбите, той основава своята компания през 1975 г., представяйки първите си колекции готови за носене под свое име през следващата година.

Любима знаменитост на червените килими, Армани е развил работни отношения с различни звезди през годините, включително Ричард Гиър , Ерик Клептън и Лейди Гага.

Армани на червения килим в Кан с Джесика Частейн през 2012 г. Снимка: Ройтерс

Очаква се наследниците на Армани да включват сестра му, още трима членове на семейството, които работят в компанията, дългогодишния му сътрудник и партньор Панталео Дел'Орко и благотворителна фондация.