През последните години две са местата, заради които Ален Делон излезе от доброволната си изолация и почитателите на френската кинолегенда успяха да го зърнат - през 2019 г., на филмовия фестивал в Кан, на който беше удостоен с почетната "Златна палма" за цялостното си творчество и две години по-късно - на погребението на близкия си приятел и колега Жан-Пол Белмондо.

Легендарният френски актьор, участвал в повече от 90 филма в шеметната си кариера, бе с разклатено здраве и често попадаше в новините заради децата си, които водеха изключително нелицеприятна, и често вулгарна война не толкова за живота му, колкото за наследството. 

Почина Ален Делон

 През 2019 г. Делон получи два инсулта, и не успя да се възстанови достатъчно, за да се грижи сам за себе си. Заради напредналата си възраст и загубата на близки хора, той все по-често публично говореше за смъртта. Делон беше силно разтърсен от кончината на Жан-Пол Белмондо, не можа да сдържи емоциите си и заяви: "Напълно разбит съм... Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно".

През следващите няколко години животът му бе толкова драматичен, че се заговори за намеренията му да се подложи на евтаназия. Новината, че иконата на френското кино Ален Делон е решил да сложи край на живота си с евтаназия обиколи света, след като големият син актьора, Антони Делон (57 г.), говори откровено за баща си в интервю пред френското радио RTL по повод излизането на биографичната си книга "Между куче и вълк".

Две седмици след интервюто на Антони Делон и многобройните публикации, по-малкият син на актьора - Ален-Фабиен Делон (28 г.) в официалния си профил в Инстаграм определи като "абсолютно неверни" твърденията, че баща му се готви да сложи край на живота си с евтаназия.

 
Темата за евтаназията обаче не е чужда на Ален Делон. Той неколкократно публично споделя, че одобрява асистираното самоубийство като начин за доброволно прекратяване на живота.

"Евтаназията е най-логичното и естествено нещо. От определена възраст и момент, ние имаме правото да си тръгнем тихо от този свят, без болници или на животоподдържащи машини", заяви в интервю през 2021 г. Делон.

 Дебютът си в киното той прави през през 1957 г. във филма "Когато в това е замесена жена". Впоследствие се снима в множество филми не само в Европа, но стига и до Холивуд. Сред по-известните филми са "Червеният кръг" и "Самураят" на Жан-Пиер Мелвил, "Убийството на Троцки" и "Господин Клайн" на Джоузеф Лоузи, "Борсалино" на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в "Червено слънце" на Терънс Йънг, пише Дир.бг.

 
Ален Делон се качва и не театралната сцена, където дебютира през 1961 г. Освен това се изявява и като певец, а сред най-големите му хитове е съвместният сингъл с Далида "Paroles, paroles", записана преди повече от 40 години.

Актьорът официално обяви края на кариерата си през 2016 г., но въпреки това успяха да го изкушат няколко роли и за кратко се върна на снимачната площадка.