На 14 януари 2024 г. датската кралица Маргрете II ще абдикира от престола. Нейният най-голям син Фредерик и съпругата му Мери ще управляват.

Принцеса Мери скоро ще стане кралица на Дания. Daily Mail припомня как кралската особа се запознава със съпруга си, престолонаследника принц Фредерик.

По-рано беше съобщено, че 51-годишната принцеса, родена в Австралия, е работила като маркетинг мениджър за рекламна компания, когато за първи път се е срещнала със сина на датската кралица Маргрете II в претъпкан градски пъб в началото на 2000-те. Жената дори не подозирала, че европейският турист, с когото разговаря от няколко часа, всъщност е престолонаследникът.

Но в ново интервю Амбър Пети, която беше шаферка на сватбата им през 2004 г., разкри, че двойката всъщност се е срещнала на „изключителна частна вечеря“ и всичко е било „организирано“.

„Съжалявам, че разбивам сърцата на всички, но не винаги става дума за сблъскване с принцове в кръчмите“, каза Пети.

Престолонаследникът принц Фредерик и съпругата муЦял екран
Престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му Снимка: Getty

Оказа се, че става въпрос за организирана малка вечеря по време на Олимпийските игри и Мери е била поканена случайно, а повечето от гостите били кралски особи. А в интервю за The Sunday Mail през 2003 г. жена на име Беатрис Тарнавски твърди, че тя е поканила Мери на частна вечеря в Slip Inn.

На вечерята присъствали няколко представители на европейските кралски семейства, включително братът на Фредерик, принц Йоаким, принц Николаос от Гърция и Дания, бъдещият крал на Испания Филип и Бруно Гомес-Асебо, племенник на тогавашния крал на Испания

„Бруно искаше да отиде и ме помоли да събера група мои приятели, една от които беше Мери“, каза Беатрис пред вестника.

Престолонаследникът принц Фредерик и съпругата муЦял екран
Престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му Снимка: Instagram detdanskekongehus

„Отидохме в Slip Inn в The Rocks, където чакаха Мери и другите момичета. Когато влязохме, Мери беше едно от първите момичета на вратата и Фредерик се представи и каза: „Здравей, аз съм Фред.“

Бившата приятелка си спомня как бъдещата двойка се устроила уютно в ъгъла на кръчмата в края на нощта. На следващата вечер Мери отново се срещнала с датския принц, преди двойката да започне романтична връзка.

Те също се радвали на чести телефонни разговори, когато синът на Маргрете II се върнал в Дания.

Престолонаследникът принц Фредерик и престолонаследникът Мери със сина сиЦял екран
Престолонаследникът принц Фредерик и престолонаследничката Мери със сина си Снимка: Getty Images

Въпреки това решението на Тарнавски да "продаде историята си" за срещата на Мери и Фредерик доведе до премахването й от списъка с гости на сватбата на двойката през 2004 г.

Мери Доналдсън беше на 28 години, когато срещна Фредерик в Slip Inn в Сидни.

След срещата в кръчмата, 32-годишният Фред, който бил в Австралия, за да подкрепи датския отбор по ветроходство на Олимпиадата през 2000 г., помолил Мери за телефонния й номер и двамата започнали романтика.

"Когато се срещнахме за първи път, си стиснахме ръцете. Не знаех, че той е принцът на Дания", спомня си принцеса Мери.

Цял екранПрестолонаследникът принц Фредерик със съпругата си Мери
Престолонаследникът принц Фредерик със съпругата си Мери Снимка: Getty

Впоследствие двойката се срещала от разстояние около година. И през 2001 г. Мери се премести в Европа.

В началото на 2003 г. кралица Маргрете II публично призна връзката на сина си и двойката обяви годежа си в замъка Амалиенборг.

Влюбените се ожениха на 14 май 2004 г. в катедралата на Копенхаген, а новоизбраната принцеса избра луксозна рокля на датския дизайнер Уфер Франк и воал, използван за първи път от престолонаследничката на Швеция Маргарет през 1905 г.

Престолонаследникът принц Фредерик и престолонаследникът принцеса Мери в деня на сватбата имЦял екран
Престолонаследникът принц Фредерик и принцеса Мери в деня на сватбата им Снимка: Getty Images

Булката носеше и букет от австралийски снежен евкалипт.

Първото им дете, принц Кристиан Валдемар Анри Джон, се ражда на 15 октомври 2005 г. Принцеса Изабела Хенриета Ингрид Маргрет е родена на 21 април 2007 г.

Почти четири години по-късно Мери и Фредерик станаха родители на близнаци, принцеса Жозефина София Ивало Матилда и принц Винсент Фредерик Миник Александър.

Въпреки това Женевиев Казанова, мексиканска светска личност, каза, че "категорично" отрича всякакви предположения, че е имала романтична връзка с принца. А от двореца не коментират онлайн спекулациите.