Бившият шеф на кралската охрана казва, че е предупредил кралското семейство за репутацията на Мохамед ал Файед, преди принцеса Даяна да вземе синовете си на почивка с него.

Бившият собственик на Harrods, който почина миналата година на 94-годишна възраст, беше описан като "чудовище" по-рано тази седмица от адвокати, представляващи 37 предполагаеми жертви на сексуално насилие.

Обвиниха близък приятел на принцеса Даяна в изнасилване на десетки жени

Жените казват, че той ги е изнасилвал и сексуално насилвал, докато са работили в луксозния универсален магазин, обикаляйки магазина и „избирайки“ жени, за да бъдат доведени в неговия апартамент.

Дейвис казва, че хората са знаели за репутацията на египетския бизнесмен още през 90-те години на миналия век и че той е изразил притеснения за него пред кралското семейство.

„Това беше човек, за когото щях да се тревожа, ако мой роднина отиде на почивка с него, да не говорим за бъдещия крал и неговия брат и тяхната майка принцеса Даяна“, каза Дай Дейвис.

През юли 1997 г., месец преди да умре, принцеса Даяна отиде на почивка с Файед и съпругата му в резиденцията им в Сен Тропе.

Тя взе двамата млади принцове със себе си - празник, който принц Хари описа като "рай" в мемоарите си от 2023 г. "Резервният".

„Бях ужасен, защото бях наясно с някои от обвиненията, които се разпространяваха още тогава“, каза Дейвис.

„Знаех, че той се е опитал много упорито да се приспособи към Кралското семейство и очевидно знаейки, както и аз, репутацията, за която се твърди, че има тогава, бях загрижен и се възползвах от възможността да информирам Кралското семейство." Дейвис твърди, че му е казано: „Нейно величество е наясно“. „Останалото е история“, довършва той.

Бъкингамският дворец няма коментар по обвиненията към Файед.

Снимка: Принцеса Даяна на кея на резиденцията на Мохамед ал Файед в Сен Тропе на 20 юли 1997 г., АП