Бивш асистент на кралица Елизабет II, служил й 44 години, е назначен от крал Чарлз за пазител на тайните на кралицата. Пол Уайбрю стана част от екип, натоварен с деликатната задача да сортира частните дневници и писма на покойната кралица.  

Наричан в двора „Високият Пол“, г-н Уайбрю е висок над 193 см. Той служи на кралицата в продължение на 44 години и беше един от малкото отдадени служители, които й правеха компания през последните й дни в Балморал.

Пол не беше типът, който може да се вижда публично твърде често, но във видеото, пуснато за Олимпиадата през 2012 г., той е този, който придружава Даниел Крейг като Джеймс Бонд до офиса на кралицата и след това върви до нея до хеликоптера, пише Daily Mail.

лакеят на кралицата, Пол Уейбрюцял екран
Даниел Крейг, кралица Елизабет и Върховният Павел 

Уайбрю никога не е давал интервюта или е говорил за кралицата. Но бяха близки. Именно той засне бекстейдж снимки на фотосесия, посветена на 60-ата годишнина от нейната коронация. Официалните снимки са направени в Balmoral Estate край отдалечения Gelder Burn Creek. Кралицата позира в зелената кадифена роба на най-древния и благороден Орден на бодила, шотландския еквивалент на английския Орден на жартиерата.

Беше съобщено, че г-н Уайбрю, който е работил за кралицата в продължение на много години, е бил толкова близък с нея, че понякога е сядал до нея пред телевизора.

През 1982 г. той задържа натрапника Майкъл Фейгън, който нахлу в спалнята на кралицата в двореца, а лакея го разсея с питие уиски.

Уайбрю е назначен за придружител на Кралския викториански орден (CVO) за службата си след смъртта на Елизабет II. И участва в тържествените шествия в деня на нейното погребение.

погребението на кралицата, лакеят на кралицата, paul uibrewцял екран
Пол Уайбрю на погребението на кралица Елизабет Снимка: Getty Images

Сега той сортира документите на кралицата, решавайки какво може да бъде публикувано и какво ще остане завинаги в тайна.

Известно е, че кралица Елизабет дълги години е водила ръкописен дневник. И със сигурност това е много интересен документ, който би могъл да предложи несравнима представа за мислите и възгледите на покойния монарх относно политическия и семейния живот по време на нейното дълго управление.

Нейният прародител, кралица Виктория, е записвала мислите си всеки ден в дневници, а 141 тома лични дневници са дигитализирани и публикувани онлайн.

Г-н Уайбрю е бил натоварен от крал Чарлз да разбере какво ще бъде архивирано и какво ще остане поверително, съобщи The Mail On Sunday, като вестникът го нарече "пазител на тайните на кралицата".

Същото видео, в което се появява Пол Уайбрю

Г-н Уайбрю работи по проекта два дни в седмицата, като използва ръкавици, за да предпази документите от бюрото на кралицата, докато преглежда писмата и кореспонденцията.

Той е част от екип от отдел „Домакинство“ и фондация „Кралска колекция“.

Гардеробът на покойната кралица е сред другите артикули, които ще бъдат каталогизирани, но се знае, че Анджела Кели, която беше довереник на Елизабет II и главен гардеробиер в продължение на много години и оттогава се премести от имението Уиндзор, в момента е извън бизнеса на двореца.

Говори се, че крал Чарлз има пълно доверие на Високия Пол относно тайните на майка си.

„Пол е толкова внимателен, че ще отнесе тайните на кралицата със себе си в гроба“, каза източник от персонала на Бъкингамския дворец.

Превод: GlasNews