Борис Джонсън направил необикновен последен опит да убеди принц Хари да не напуска Обединеното кралство.

Бившият министър-председател на Великобритания разкрива в сензационните си нови мемоари, че е бил помолен да даде на херцога на Съсекс един „мъжествен ободряващ разговор“, за да го убеди, че би било грешка да напусне Великобритания за ново начало в чужбина със съпругата си Меган.

Новата книга на г-н Джонсън, Unleashed вече се смята, че ще се превърне в политическите мемоари на века.

Той разкрива, че през януари 2020 г., само седмици след убедителната му изборна победа, служители на Даунинг стрийт и Бъкингамския дворец са вярвали, че може да успее да разубеди Хари от сеизмичното му решение да напусне Обединеното кралство и да се оттегли от кралските си задължения.

Бившият премиер пише, че е било „нелепа работа... когато ме накараха да се опитам да убедя Хари да остане. Един вид мъжествено ободряване. Напълно безнадеждно.

Тайната среща, която подчертавала тесните връзки между правителството и Двореца, се състояла в покрайнините на инвестиционна среща на върха Обединеното кралство и Африка в Докландс в Лондон.

Това се случило само часове след като херцогът изнесе емоционална реч, в която каза, че той и Меган си тръгват с „голяма тъга“, но смятат, че „нямат друг избор“, освен да се оттеглят от кралския живот.

Двамата мъже се срещнали в продължение на 20 минути без помощници, докато Джонсън се опитвал да убеди принца да размисли.

Приятел на бившия премиер каза, че Джонсън отдал почит на усилията на Хари за Invictus Games и похвали работата на Меган по споделената им страст за насърчаване на образованието на жени и момичета в развиващите се страни.

„Той смяташе, че те са голям актив за Великобритания и беше истински срам, че напускаха, когато вършеха толкова страхотна работа“, каза приятелят. „Беше разговор от "мъж на мъж", те бяха напълно сами. Но Хари не беше за обръщане – до този момент той беше неубедим. Борис успя да осигури Brexit, но дори той не можа да спре Megxit.“

На следващия ден Хари отлетя за Канада, за да се събере отново с Меган и техния син Арчи. По-късно семейството се премества в Монтесито, Калифорния, където остават и днес, след като са се отказали от живота си като работещи кралски особи.

Публикуването на мемоарите на Джонсън заплашва да засенчи конференцията на Консервативната партия, която започва в Бирмингам в неделя.

В книгата Джонсън обещава да разкрие „какво наистина мисля за Риши“, ще разсъждава и върху собственото си политическо бъдеще, след като бъде изгонен от своите депутати и отмъстителна Лейбъристка партия. Във видео тийзър снощи той зададе дразнещия въпрос: „Ще се върна ли?“