37-годишният Джеймс Мидълтън, развъдчик на кучета, бизнесмен и брат на Катрин, принцесата на Уелс, написа книга с мемоари „Запознайте се с Ела: Кучето, което спаси живота ми“. Книгата ще излезе на 26 октомври, но междувременно в интервю за The Times Мидълтън каза, че от детството си е обичал кучетата повече от хората и е изпитвал трудности по време на обучението си.

Той каза, че баща му, Майкъл Мидълтън, който е плащал £32 000 на година за обучението му в Marlborough College в Wiltshire, веднъж нарекъл този разход "загуба на пари", след като Джеймс бил принуден да вземе една година почивка, за да се яви отново четири пъти на изпит по химия.

„Това беше унизителен рекорд за Marlborough College“, каза Мидълтън-младши. В същата институция са учили сестрите му Кейт и Пипа, които, за разлика от брат си, са отлични в науката. В същото време братът на бъдещата кралица подчертава, че родителите му винаги са искали най-доброто за него.

Образованието на трите деца на Мидълтън е финансирано от тръст от £1,3 милиона, създаден от прабабата на принцесата на Уелс Олив след смъртта на тримата й братя.

„Бях изгнаник... отчужден от моите съученици. Но кучетата никога не са ме съдили“, казва Джеймс, който беше диагностициран с дислексия и разстройство с дефицит на вниманието като възрастен.

След повторното си явяване на изпит Джеймс отива в Единбургския университет и взема модули по география, криминология и екология, но се проваля на изпитите си за първа година.

Като тийнейджър той отчаяно искал собствено куче и с радост осиновил кученце черен кокер шпаньол, което нарекъл Ела. По това време той вече учи в Единбург.

След като Джеймс напуска университета, му било казано, че повече няма да получава финансова подкрепа от родителите си, но ще може да се премести при сестрите си в семейния апартамент в Челси. Описвайки как Ела го подкрепяла в този труден момент, Джеймс казва:

"Тя беше моят щит. Благодарение на нея можех да се наслаждавам на всичко."

През 2017 г. Джеймс беше в разгара на психична криза, а през ноември беше близо до фатален скок от покрива на дома си в Лондон.

„Докато вървях, поглеждах надолу през капандурата и виждах нежните очи на моя шпаньол Ела да ме гледат. Подобно на мен, тя е била цяла нощ. Тя усеща моето странно, възбудено състояние на ума […] Какво би направила Ела без мен? Тя зависи от мен, а аз от нея. В този момент разбрах, че няма да скоча. Колко дълго ще чака сама в апартамента, докато някой... ще я намери ли някой?" - се казва в мемоарите.

Следващия месец Джеймс завел Ела и двете й кученца на вила в Лейк Дистрикт, където се насладили на диви разходки с тях, събиране на дърва и плуване в дивата природа.

„Мисля, че можем да се учим от кучетата. Те не мислят за вчера или утре. Те дори не мислят за следващите няколко часа. Те мислят за настоящия момент. Аз съм тук, те са тук, в настоящ момент", Джеймс описва как кучетата са му помогнали да премине през най-мрачните си часове.

Нещо повече, братът на Кейт споделя любовта си към кучетата с покойната кралица, която е притежавала повече от 30 коргита през живота си. При първото си посещение в Сандрингам Джеймс си спомня как Елизабет II се приближила до него и казала: „Получихте ли съобщението ми? Ела може да остане в стаята ви“.

През март 2021 г. Джеймс разказа подробно в интервю за The Telegraph как Ела, която не одобрявала предишните му приятелки, „посетила“ бъдещата му съпруга Ализ в частен клуб за членове в Южен Кенсингтън през 2018 г.

Първоначално Ализ помислила, че Джеймс е сервитьор и поискала да донесе вода за кучето. В този момент тя галела Ела, която лежала по гръб.

През май 2020 г. той основа компания за сурова храна за кучета, наречена Ella & Co, кръстена на любимото му куче. През януари миналата година Ела почина на 16-годишна възраст, което беше тежък удар за Джеймс. Болката от загубата беше донякъде притъпена от новината, че жена му е бременна.

Той подари на малкия си син висулка с образа на любимото си куче.