Актрисата и водеща Дрю Баримор спря продуцирането на токшоуто си в САЩ на фона на негативни реакции относно решението й да продължи въпреки стачката на актьорите и сценаристите. Тя каза, че производството на програмата ще бъде възобновено след края на стачката. Актрисата написа за това в Instagram.

В изявлението си Баримор написа, че е "изслушала всички" и сега ще спре премиерата на шоуто до края на стачката.

"Шоуто на Дрю Баримор" трябваше да дебютира по CBS. Профсъюзът SAG-AFTRA заяви, че ролята на 48-годишната актриса като водеща технически "не нарушава съществуващите стачни правила", но критиците казаха, че този ход показва липса на солидарност с колегите в индустрията.

Баримор също беше отстранена от домакинството на ноемврийските Национални книжни награди, след като в началото на септември тя обяви, че е решена да продължи с шоуто.

В ново изявление тя каза: „Нямам думи, за да изразя най-дълбоките си извинения на всички, които съм обидила, и разбира се на нашия невероятен екип, който работи по шоуто и го прави това, което е днес. Ние наистина се опитахме да намерете пътя напред. И аз искрено се надявам на решение за цялата индустрия много скоро."

Защо холивудските актьори стачкуват?

Американските филмови и телевизионни писатели стачкуваха през май, а през юли към тях се присъединиха актьори и артисти. Това е най-голямата стачка в индустрията от над 60 години.

Стачката беше предизвикана от спор между филмови работници относно заплащането - работниците настояват за повишение и опасения относно използването на изкуствен интелект (AI) - студията искат да включат клауза в новите договори, която ще им позволи да сканират актьор и да използват образа му без негово знание и безплатно.

Според правилата 160 000 членове на Гилдията на филмовите актьори нямат право да играят, пеят, танцуват, изпълняват каскади или да озвучават през това време. Освен това е забранено всяко участие в маркетинга на проекти: актьорите не могат да дават интервюта, да говорят с пресата, да ходят по червени килими и да присъстват на церемонии по награждаване...

Стачката, която не показва признаци за бързо разрешаване, принуди много предавания да бъдат спрени.

Бъдещите филмови издания и индустриалните събития също вероятно ще бъдат засегнати, ако скоро не бъде постигнато споразумение с ръководителите на студиото.