Тази вечер бе големият финал на любимото шоу за имитации „Като две капки вода“. Шоуто, което всяка неделя в продължение на три месеца забавляваше феновете пред малкия екран.

Звездните участници и екипът на предаването дадоха максимума от себе си, за да направят невероятно шоу и в този дванадесети лайв зрителите на Нова се насладиха на един истински артистичен и музикален спектакъл.

Битката за първото място бе оспорвана, а финалистите Владо Михайлов, Тома, Керана и Дара Екимова не разчитаха на Бутонът на късмета, а сами избраха образите, в които да се превъплътят. Хилда Казасян, Веселин Маринов, Димитър Ковачев – Фънки и гостът Магърдич Халваджиян, за последно за този сезон, имаха възможност да коментират, но нямаха правото да оценяват страхотните преобразявания на участниците.

В края на вечерта зрителите на любимото шоу за имитации избраха кой от финалистите да си тръгне с титлата в единадесетия сезон на любимото шоу - това е Владо Михайлов. Той се преобрази в легендарната българска звезда Васил Найденов и изпълни песента „Болката отляво“ по текст на Маргарита Петкова и музика Стефан Димитров. Васко Кеца е не само изпълнител и виртуозен музикант, но и вдъхновение за няколко поколения българи. Песните му се превръщат в хитове и стават любими на милиони, които пеят заедно с него превърналите се в класика: „Адаптация”, „Телефонна любов”, „Сбогом, моя любов”, „Тишина”, „Синева”, „Чудо”, „По първи петли” и много други. Песента „Болката отляво“ е класирана на 19 място в класацията на 100-те най-велики текста на песни на БГ Радио.

„Да си на сцената е зареждащо и невероятен кеф. Колкото повече се готвиш, толкова по-яко става. Образът на Мадона беше паник атака за мен. Стряскащо е когато имаш дълъг тест, огромна хореография и тежък грим, както беше при Psy. Труден ми беше Любо Киров, който е невъзможен за имитиране. Но за образът на Фреди Меркюри прекарах цяла седмица мислейки за него. Излязох на сцената и чудото се случи. Шоуто ми даде много приятели и ме зареди. Знам, че Васил Найденов е правен много пъти, но е чест да завърша това пътешествие с неговия образ“, сподели пред камерите Владо Михайлов.

„На тази сцена се случва изкуство и то това, което ни липсва в държавата. Владо е изключително талантлив. Всеки един образ в Капките беше шедьовър. Професионализъм, талант и много работа в едно“, е коментарът на Маги Халваджиян.

„Ти си един от най-енергичните участници в този сезон“, допълва Хилда Казасян.

„Пътувал съм с Владо преди години и той подгряваше концертите ми. Надявах се да се развиеш. Беше покъртително всичко, което направи на сцената“, каза Веселин Маринов.

Васил Найденов наблюдаваше имитацията от първия ред в залата, заедно с композитора на песента “Болката отляво” - Стефан Димитров. Впечатлен от изпълнението на песента, Стефан Димитров обяви, че ще подари своя песен на Владо Михайлов. 

„Огромна чест е да съм в присъствието на композитора Стефан Димитров и великия Васил Найденов. Това шоу ми дава тази емоция, която всички вие усещате“, каза актьорът.

Второто място и сребърният медал са за Керана. Певицата изпълни обичаната песен „Memory“ от мюзикъла „Котките“ на Андрю Лойд Уебър. Песента е изпълнявана през годините от легендарни изпълнители, сред които Барбара Стрейзънд, Елейн Пейдж, Бари Манилоу, но през 2015 г. Nicole Scherzinger я изпява по повод 70-годишния юбилей на Андрю Лойд Уебър. Керана решава да се превъплъти в чаровната вокалистка на Pussycat Dolls, която освен надарена със страхотен глас, е невероятен танцьор и шоумен. Певицата има уникално присъствие на сцената и впечатлява силно с присъствието си в един от най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Как ще се справи Керана в ролята на котката Гризабела с бляскаво минало и мрачно настояще и ще се нареди ли сред най-добрите изпълнители - Никол Шерцингер, Барбара Стрейзънд и Илейн Пейдж, предстои да видим след минути.

„Като две капки вода“ е причина да изляза извън себе си. Предаването ми даде най-хубавия подарък, емоции и нещо, което не може да се повтори. Най-силната емоция, която съм изпитвала е притеснение. Най-силно съм се притеснявала когато изпълнявах песен на Лили Иванова. Сред най-ярките моменти бяха когато близките ме гледаха в шоуто и се гордееха с мен. Забавлявала съм се много при образи с хореография. Когато си певец и си показал, че можеш, хората очакват от теб да се справиш. Притеснявах се, защото ми пука и искам да стане. Искам на сцената да се случи образа. Обичам песни, в които има история и затова избрах тази песен“, сподели пред камерите Керана.

Третото място е за Тома. Той изпълни супер популярното парче „Here I Go Again“ на британската рок банда Whitesnake. Рокаджията влезе в обувките на вокала на групата Дейвид Ковърдейл, който през 80-те години на миналия век заедно с китариста Бърни Марсдън написват популярната рок балада. След първото й издание, което звучи по-блусарски, песента е презаписана и включена в мултиплатинения албум на групата, с лека промяна в звученето в посока по-енергичен хардрок. Композицията е включена от музикалната медийна компания VH1 на 17-о място сред стоте най-велики песни записани през 1980-те години.  

„Тези 3 месеца бяха невероятен кеф и удоволствие. Няма да забравя образа на Данчо Караджов, който ми даде увереността, че мога да се справя. Първият ми женски образ беше на Шаная Туейд, но най-трудният ми женски образ беше на Шиниъд О’Конър, защото трябваше да се разплача. За мен „Като две капки вода“ остава в сърцето. Дейвид Ковърдейл ми е идол и искам да изпея любимото ми рок парче на Whitesnake. Ще ми липсва екипът на „Капките“, признава Тома.

Дара Екимова се класира на четвъртото място. Тя се изправи пред нелекото предизвикателство да се превъплъти в легендарната Паша Христова и изпълни „Остани“. Паша Христова е изпяла и записала десетки песни, превърнали се във вечни шлагери, сред които „Повей, ветре“ и „Една българска роза“. Певицата загива рано, едва на 25 години в самолетна катастрофа през 1971 г., но с топлия си и запомнящ се глас и умението й да въздейства върху публиката, остава любима певица на няколко поколения. „Остани“, която е композирана от пианиста Николай Арабаджиев и е по текст на поета Димитър Василев, е песен – химн за вечната любов. Дара вече е изпълнявала своята версия на легендарната песен на концерта на "Българската Коледа" през декември 2022 г.

„Думите не могат да опишат това, което ми се случи през тези 3 месеца. През първият лайв гласът ми спря, когато ме качиха на поддръжката. Образът на Монсерат Кабайе ми даде увереност. След разговор с Мария Илиева си казвах, че аз владея сцената, а не тя мен. Един от най-трудните образи беше на Lipm Bizkit. Най-голямата победа е, че съм се преборила в това супер велико предаване. Българската музика ми носи специално усещане в сърцето. Няма случай когато съм пяла Паша Христова и да не съм се разчувствала. Тя е вдъхновение за мен. Научих важни неща и едно от тях е да не се взимам на сериозно", призна най-младият участник на сезона.

„Песента ми е скъпа на сърцето. Тя ми говори много и ми разказва гениална история. „Капките“ са като една супер висока пързалка. След като се пуснеш и гмурнеш във водата е най-великото усещане“, допълни Дара.

Снимки: Като две капки вода / Facebook

Освен на имитациите на четиримата финалисти, зрителите станаха свидетели и на още три блестящи изпълнения. Вечерта откри Христо Гърбов, който зареди всички с добро настроение с песента, носител на първата награда Грами - “Tequila”. “Бях много концентриран и се получи!”, сподели той с присъщото си чувство за хумор след изпълнението на песента, чийто текст съдържа само една дума. Малко по-късно българският летен хит “А дано, ама надали” огласи сцената на шоуто, а триото Димо Алексиев, Ралица Паскалева и Христо Петков се превърнаха в Графа, Михаела Филева и VenZy и то пред техните очи. Кали и Яна Маринова пък слязоха по стълбите като ексцентричния дует t.A.T.u. и песента “Nas Ne Dogonyat”.

Деветимата участници в сезон “Неделя” закриха шоуто с общо изпълнение на песента “Да бъдеш добър” заедно с малките таланти от “Бон-Бон”. Сред тях бяха и шестимата участници в благотворителния мини сезон на “Като две капки вода” - Боги, Гого, Али, Алекс, Васко и Анна-Мария. Те поставиха емоционален завършек на музикалното приключение, а публиката ги аплодира бурно на крака. 

Водещите на големия финал, любимците на публиката Димитър Рачков и Герасим Георгиев-Геро, благодарят на публиката, която остава вярна на предаването за цели 11 години.