Принц Хари и Меган Маркъл са опитвали различни методи за достъп до политически фигури, включително изпращане на подаръци и писане на писма. Те не губеха надежда да пробият във висшите политически кръгове на САЩ, но изглежда опитите им се провалят. Журналисти разбраха, че Хари и Меган дори са се опитали да се върнат в Калифорния след погребението на кралица Елизабет с "Еър Форс Уан", който традиционно се използва от президента на САЩ Джо Байдън. 

Двойката поискала да се върнат обратно в САЩ с Air Force One след погребението на кралица Елизабет през септември, но им било отказано от персонала на Джо Байдън, като казали, че това ще предизвика ненужен „хайп“, пише Daily Mail.

меган маркъл, принц харицял екран
Принц Хари и Меган Маркъл на погребението на кралица Елизабет Снимка: Getty Images

Интересното е, че президентът на САЩ може да покани всеки на борда на Air Force One. Но в случая с Хари и Меган може да има проблеми.

Правителството на САЩ плаща за официални пътувания, като например пътуването на Байдън до Лондон, но Хари и Меган не са американски служители. Президентът Байдън плаща, за да могат децата и внуците му да летят със самолета, Демократическата партия плаща за всякакви пътувания до предизборни събития, а новинарските организации плащат на журналистите, които пътуват на борда, за да отразяват дейностите на президента.

Стана известно също, че Джил Байдън няма да присъства на Invictus Games, които се патронизират от принц Хари. Британски служители предположиха, че това може да не се хареса на кралското семейство, така че мачовете да се играят без първата дама на Съединените щати на трибуните. Въпреки че през 2017 г. двойката Байдън присъства на Invictus Games с Барак Обама.

Смята се, че и двете неуспешни инициативи са били част от кампанията на Съсекс за спечелване на политическо влияние в САЩ, когато са се установили в Калифорния. Меган проведе публична кампания за платен семеен отпуск пред законодателите на Капитолийския хълм и работи зад кулисите, за да се свърже с Байдън.

За това разказаха пред медиите настоящи и бивши служители в администрацията на Байдън и в британското правителство.

Двойката опита много методи. Те дори изпратиха подаръци на Белия дом и Джил Байдън лично. Но, очевидно, президентската двойка е решила да не показва приятелство с опозорения принц.

И когато поискаха да бъдат на "борд номер едно", им беше отказано. Персоналът на Байдън призна, че това е лоша идея. „Това би влошило отношенията с двореца и новия крал“, каза източникът.

Хари и Меган, които бяха критични към кралските особи по време на интервютата си с Опра Уинфри и в мемоарите на принц Хари Spare, имаха напрегнати отношения с кралското семейство, когато Елизабет II почина.

кралско семейство, погребение на кралица елизабетцял екран
Кралското семейство на погребението на кралица Елизабет Снимка: Getty

Те, разбира се, се върнаха в Обединеното кралство, за да присъстват на погребението, което се състоя на 19 септември, 11 дни след смъртта на кралицата.

Но Хари и Меган не бяха поканени на погребението в Бъкингамския дворец, където крал Чарлз и кралица Камила приветстваха чуждестранни гости и световни лидери, включително Джо и Джил Байдън.

След като публично напуснаха кралското семейство през януари 2020 г., семейство Съсекс се установи в Канада, преди да се премести в Калифорния. Имаше слухове, че Меган Маркъл може да започне кариера в политиката. Но досега тя и Хари са подписали сделка за 100 милиона долара с Netflix за продуциране на съдържание, въпреки че техният документален филм за тях самите не е получил нито една номинация за Еми.

Те подписаха и загубиха сделка за 20 милиона долара със Spotify, която накара подкаста на Megan's Archetypes да бъде отменен след един сезон. А Бил Симънс, ръководител на международното спортно съдържание в Spotify, публично разкритикува дуото.

Междувременно се казва, че Хари и Меган обвиняват лошия си късмет в злощастна комбинация от обстоятелства, включително началото на пандемията от Covid и факта, че съпругът на кралица Елизабет принц Филип почина малко след интервюто им с Опра.

Те наеха хора с политически връзки: техният прессекретар Миранда Барбот работи по кампанията за преизбиране на президента Обама, а Кати Маккормик Леливелд, която беше привлечена като консултант в благотворителната организация Archewell, беше бивш прессекретар на бившата първа дама Мишел Обама. Но засега политическите кариери на принц Хари и Меган Маркъл са на пауза.

Припомняме, по-рано стана известно, че Хари и Меган са решили да живеят отделно. След като се преместват в САЩ, те купуват имение в Монтесито. Очевидно Меган Маркъл ще остане там с децата, а принц Хари ще търси нов дом.

Принц Хари и Мегак Маркъл се разделиха след петата годишнина от сватбата