60-годишната императрица Масако от Япония се вози в конска карета през централен Лондон с кралица Камила, като част от официалното посрещане на нея и нейния съпруг император Нарухито във Великобритания по време на тяхното държавно посещение. Гостенката беше с бяла маска, която носеше по време на церемонията по посрещането само няколко минути по-рано.

Каква е причината, разказа таблоидът Hello. Както се оказа, Масако има хронична алергия към конски косми и затова носела маска в полуотвореното ландо, взимайки предпазни мерки. Императрицата беше в отлично настроение и заедно с кралицата помахаха на събралото се множество по улиците на мегаполиса.

Масако и Нарухито кацнаха във Великобритания на 22 юни, въпреки че тридневното им държавно посещение, организирано от крал Чарлз по искане на правителството, започна сутринта на 25 юни.

Принц Уилям лично посрещна двойката в лондонския хотел, където бяха отседнали високопоставените гости. След това престолонаследникът ги придружи до парада на конната гвардия за приема, където Чарлз и Камила чакаха да поздравят своите гости в Кралския павилион.

Официалното събитие включва цялата традиционна пищност и шоу, характерни за подобни събития.

Първо беше изсвирен японският национален химн, след което почетната гвардия даде кралски поздрав и император Нарухито беше поканен да инспектира почетната гвардия, формирана от 1-ви батальон на уелската гвардия с уелския гвардейски оркестър, заедно с крал Чарлз.

 
Масако изглеждаше елегантно в бял тоалет. Камила също избра бяло, съчетавайки бяла лятна рокля от креп-коприна с черни кантове от Anna Valentine с черно-бяла шапка от Philip Treacy. Визията беше завършена с брошка с диамантено цвете.

След официалния прием каретата продължи към Бъкингамския дворец за вечеря, организирана от краля, и за разглеждане на специална изложба в картинната галерия на предмети от кралската колекция, свързани с Япония.

 
Държавното посещение в Япония се очаква отдавна. Първоначално беше планирано за 2020 г., но беше отложено поради пандемията от COVID-19.


„Кралското семейство разгръща червения килим за императора и императрицата и тяхната делегация и това е наистина важна демонстрация на мека сила. Япония е ключов стратегически партньор на Обединеното кралство, така че този вид посрещане и гостоприемство наистина ще помогнат Изпращането на принца на Уелс, придружен от императора и императрицата, на парада още веднъж показва колко важно е тяхното посещение от британското правителство“, каза кралският коментатор Емили Неш.