Крал Чарлз III все още не е коронясан, но вече, очевидно, влезе в наследството и започна да се разпорежда с него. Този месец той ще продаде 12 състезателни коня от кралските конюшни. Елизабет II обичаше конни надбягвания и се занимаваше сериозно с развъждане на коне, синът й очевидно не е наследил тази страст, пише Daily Mail.

Те ще бъдат продадени на търг от Tattersalls в Нюмаркет. Известно е, че два призови коня, наречени Just Fine и "Love Affairs", ще бъдат продадени сега, а други коне скоро ще бъдат пуснати на търг. Трябва да се отбележи, че "Любовните дела" спечели надпреварата в Гудууд два дни преди смъртта на кралицата.

Източник, близък до конезавода Royal Sandringham в Норфолк, каза, че има разговори за „ограничаване“ на развъждането в рамките на три години, докато престане да бъде комерсиално. Източник каза: "Кралският конезавод може да се превърне в музей след три години. Би било истински срам."

Сега кралските конюшни в Сандрингам съдържат 60 състезателни коня и 38 кобили за разплод.

кралица елизабет, коне, конни надбягвания, крал карл, елизабет конецял екран
Кралица Елизабет на състезанията Снимка: Getty Images

30-те жребчета, които се очакват през новата година, ще бъдат продадени на висока цена като последните жребчета, отглеждани от кралицата. Източник на състезатели каза, че Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са особено заинтересовани от продажбата на кралски коне.

Източникът също така заяви, че въпреки че крал Чарлз продава конете на кралицата, връзката между кралското семейство и състезателната индустрия ще продължи.

„Той иска да продължи традицията и връзката с Royal Ascot, но не в същия мащаб като Нейно Величество, защото тя имаше истинска страст“, ​​каза вътрешен човек.

Той добави, че някои от конете вече са били продадени като част от „естествената плавност“ на покупко-продажбата, свързана с управлението на колекцията.

Кралицата е продавала около седем коня годишно, така че продажбата, планирана за този месец, представлява значително увеличение на продажбите.

Сега кралицата-консорт Камила отговаря за конете.

Кралица Елизабет субсидирала огромните текущи разходи за хобито си от личния си портфейл, тъй като невинаги било печелившо.

кралица елизабет, коне, конни надбягвания, крал карл, елизабет конецял екран
Кралица Елизабет по време на парада Снимка: Getty Images

Миналата година беше нейната най-добра в конните надбягвания, като 36 победители спечелиха £590 000 от парични награди.

Тя също имаше около 30 изложбени коне, а по-рано този месец посмъртно спечели голямата награда на шоуто Кон на годината.

Наградата, която винаги й е убягвала през живота й, е дадена на нейния кон, наречен "Първи наследник".

Смята се, че тя е спечелила около £10 милиона от наградни фондове през живота си, докато е започнала само с два треньора и 20 коня през 50-те години на миналия век.

Припомяме, че кралица Елизабет обичаше коне и надбягвания. Тя била изкусна ездачка и, знаейки за нейната страст, често получавала коне като подарък. И така, за платинения юбилей тя получи два наведнъж: от президента на Азербайджан Илхам Алиев и от президента на Франция Еманюел Макрон. Той подари на кралицата кон на име "Amazing".

Превод: GlasNews