Здравословното състояние на британската кралица забележимо се влоши през последната година и във връзка с това монархът все по-рядко се появява на събития, както се изисква от нея по протокол. Сега обаче тя все повече делегира правомощията си на по-младите членове на семейството, а самата тя предпочита да остане сама. Така Daily Mail, позовавайки се на Бъкингамския дворец, съобщава, че тази година кралицата няма да бъде на градински партита в Бъкингамския дворец и Холирудхаус (Единбург). 

Три събития ще се проведат в Бъкингамския дворец през следващите три сряди на този месец - 11, 18 и 25 май и в Holyroodhouse на 29 юни. Те ще се проведат за първи път от 2019 г., като последните две бяха отменени заради пандемията на коронавирус, ще бъдат посветени на платинения юбилей на монарха, а гости ще бъдат хора, които са дали положителен принос към обществото в Обединеното кралство.

„Нейно Величество Кралицата ще бъде представлявана от други членове на кралското семейство на тазгодишните градински партита, подробностите за присъствието ще бъдат потвърдени своевременно“, казаха служители на съда.

Решението на Елизабет II най-вероятно е свързано с формата на партитата: монархът ще трябва да стои повече от час и да се движи по линията, поздравявайки хората.

„Добро решение е кралицата да не посещава градински партита, тъй като ще трябва да стои твърде много права“, каза кралският експерт Анджела Ливайн.

Следващият четвъртък, 12 май, ще се проведе и годишното градинско парти на сдружението „Незабравени“, организирано от принцеса Ан, покровителка на благотворителната организация. Сдружението осигурява забавления, отдих и отдих на ранени, болни, както и на бивши военнослужещи и жени с увреждания.

Поради влошено здраве кралица Елизабет II дори пропусна великденската служба, както и редица други събития. Вместо това херцозите на Кеймбридж, принц Чарлз и съпругата му Камила и принцеса Ан се появяват публично.