Когато първият официален кралски портрет на тогавашната херцогиня на Кеймбридж беше представен на обществеността преди десет години, Кейт Мидълтън благодари на художника Пол Емсли. Но критиците разбиха портрета, наричайки го „пълна катастрофа“. А сега портретът е изпратен в хранилището на Националната портретна галерия. Вероятно по молба на принцесата на Уелс. Но не е точно така.  

След като видя портрета си за първи път, Кейт Мидълтън беше изключително учтива, казвайки на шотландския художник Пол Емсли: „Брилянтно, абсолютно невероятно“.

Кейт Мидълтън, портрет, Кейт Мидълтън портретцял екран
Реакцията на Кейт Мидълтън на нейния портрет Снимка: Getty Images

Критиците обаче не бяха толкова любезни, описвайки първия официален кралски портрет на съпругата на принц Уилям като "ужасен". Те също така отбелязаха, че Кейт има "мъртъв поглед" на портрета, поради което снимката е откровено плашеща.

Но сега стана ясно, че творбата е изпратена в хранилището на Националната портретна галерия, въпреки че е единствената самостоятелна картина на бъдещата кралица на Великобритания.

Кейт Мидълтън, портрет, Кейт Мидълтън портретцял екран
Портрет на Кейт Мидълтън Снимка: Wikipedia

Сега можете да разгледате портрета "по уговорка в архива".

Кейт Мидълтън е покровителка на галерията на Трафалгар Скуеър и според слуховете тя може би тайно се радва, че творбата вече не е изложена за публика, пише Daily Mail.

„Немислимо е картина на Нейно кралско височество да бъде премахната от публичното пространство, без да се консултира с нея. Би било много неучтиво. Тя е наш много ценен покровител“, каза източникът.

Картината с маслени бои е на видно място от откриването си през 2013 г. до 2018 г. След това тя беше предоставена за пътуваща изложба по целия свят, докато галерията не затвори за ремонт на стойност £35 милиона през 2020 г.

Когато принцесата отвори отново галерията миналия месец, само две нейни творби останаха изложени: картина на Джейми Корет, изобразяваща я до съпруга й, принц Уилям, и снимка на Паоло Роверси, направена по случай 40-ия й рожден ден през 2022 г.

Картината на Емсли с „мъртвите очи“, която предизвика глобален спор заради това, че кара принцесата да изглежда по-стара от годините си, не беше единственият виден кралски портрет, който изчезна след отварянето на галерията.

Картина от 2010 г. на Ники Филипс, изобразяваща принцовете Уилям и Хари в пълни униформи на битовата кавалерия, беше премахната от публичното пространство.

Решението предизвика спекулации, че галерията иска да избегне снимането на Кейт Мидълтън до образа на Хари, който публично я обвини, че е в конфликт със съпругата му Меган Маркъл.

От галерията настояват, че принцесата няма влияние върху избора на творби. „Решенията относно изложените портрети се вземат от кураторския екип“, каза говорител на галерията.

„С над 250 000 портрета, които се съхраняват в нашата колекция, ние можем да покажем само малък процент. Ние редовно ротираме изложените портрети и даваме портрети от колекцията на други галерии и организации“, казаха от галерията.