Състоянието на американския бизнесмен и главен изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск падна до 137 милиарда долара, след като акциите на Tesla се сринаха през последните седмици. Последният спад от 11% беше регистриран във вторник, 27 декември, съобщава Bloomberg.

Изданието пише, че през януари състоянието на Мъск е било 200 милиарда долара, а 10 месеца по-късно, на 4 ноември 2021 г., е достигнало връх от 340 милиарда долара. След това бизнесменът стана най-богатият човек в света. Въпреки това в средата на декември тази година френският магнат зад лидера на луксозните стоки LVMH оглави списъка на Bloomberg на най-богатите хора в света.

рейтинг на Илон Мъскцял екран

Наблюдатели отбелязват, че нетното състояние на Мъск скочи рязко по време на скока на цените на активите в пандемията на лесните пари. И ако през октомври 2021 г. капитализацията на Tesla беше около $1 трилион, сега тя падна до $390 млрд. Само за последната седмица акциите на компанията са поевтинели с $85 млрд.

Така Мъск стана първият милиардер в света, който загуби повече от половината от състоянието си, като същевременно зае второто място на най-богатите хора на планетата, губейки първенството на Бернар Арно.

Превод: GlasNews