На 31 август 1997 г. се случи инцидент, който шокира целия свят - в тунела Pont de l'Alma в Париж автомобил Mercedes Benz, в който седеше принцеса Даяна, се блъсна в бетонна опора с висока скорост. Два часа по-късно майката на наследниците на британския трон вече я нямаше.

Дори след четвърт век излизат нови данни, които хвърлят светлина върху трагедията, случила се в последния ден на лятото преди 25 години. Предлагаме ви най-неочакваните факти за смъртта на принцеса Даяна – една от най-великите жени на своето време.

Последните часове на принцеса Даяна, заснети на филм

Последните часове от живота на принцеса Даяна и нейния приятел, син на египетския милиардер Доди ал Файед, бяха запазени на видео. В мрежата можете да намерите кадри от камери за видеонаблюдение от хотел Ritz в Париж, където между другото можете да видите как Даяна и Доди влизат в хотела в събота, 30 август, как след полунощ стоят в коридора и мъжът прегръща принцесата.

На 30 август двойката пристигна в Париж след 10-дневна почивка на Френската Ривиера, където папараците неуморно следваха Даяна и нейния спътник. Те са отседнали в хотел Ritz, собственост на бащата на Доди, египетския бизнесмен Мохамед ал Файед. Той е и собственик на универсалния магазин Harrods в Лондон.

 
Даяна и Доди на почивка
Даяна и Доди ал-Файед на почивка - малко преди смъртта Снимка: Getty Images

В неделя, няколко минути след полунощ, Даяна и Ал-Файед напуснат хотела и се качват в чакащ Mercedes Benz, най-вероятно отивайки в частното имение на Доди в Париж. В близост до хотела, въпреки късния час, те са заобиколени от тълпа зяпачи и папараци фотографи.

Кадрите са уловили момента, в който Даяна и приятелят й излизат от хотела малко преди инцидента.

Принцеса Даяна, която още от годежа си с принц Чарлз страда от натрапчивото внимание на търсачите на ексклузивни кадри, след развода си с престолонаследника става още по-голяма мишена на папараците – още повече, когато слуховете за романса й с богат наследник от Египет попадат в медиите.

В онази злополучна нощ, въпреки обявеното ограничение на скоростта от 30 мили в час (48 км), шофьорът на принцесата Анри Пол кара колата до входа на автомобилния тунел на моста Pont de l'Alma в Париж със скорост от приблизително 70 мили в час (112 км). Според съобщенията Пол е загубил контрол и се е блъснал в стълб в средата на тунела.

Инцидент с принцеса Даяна
Това, което е останало от колата на принцеса Даяна от мястото на инцидента Снимка: Getty Images

Анри Пол и Доди ал-Файед бяха обявени за мъртви намясто, докато Даяна, все още жива, беше откарана в болницата Пити-Салпетриер. В ранните доклади се казва, че тя е диагностицирана с мозъчно сътресение, счупена ръка и порязване на бедрото и тежки наранявания на гърдите.

Писателката Тина Браун в биографичната си книга „Хрониките на Даяна“ описва сцената на инцидента. Според д-р Фредерик Майлс, спешен лекар, който е карал през тунела по време на сблъсъка, Даяна се е събудила, след като е била ударена от болка поради вътрешни наранявания. „Тя продължаваше да говори колко е наранена“, спомня си Майлс на Браун.

Официална възстановка на момента на инцидента

Сержант Ксавие Гурмелон, който ръководи екипа за реагиране в Париж, каза пред The ​​Independent, че последните думи на Даяна са били: "Боже мой, какво се случи?"

"Тя обърна глава и видя безжизнения Доди точно пред себе си, след това отново обърна глава напред, към мястото, където бодигардът се гърчеше, а Анри Пол лежеше мъртъв. Тя се смути, след това наведе глава и затвори очи", пише Браун.

В продължение на два часа лекарите безуспешно се опитват да накарат сърцето на Диана, изместено вдясно поради счупване, да бие отново нормално, но тя умира от вътрешен кръвоизлив, без да дойде в съзнание, в 4:53 - 31 август 1997 г.

Смъртта на Даяна: какво наистина уби принцесата на народа

Въпреки очевидните тежки наранявания, получени при инцидента, смъртта на принцеса Даяна може да е дошла от много по-малко сериозно, но по-коварно нараняване. През 2019 г. д-р Ричард Шепърд, водещ британски съдебен патолог, заключи, че Даяна е починала от малко разкъсване във вената на белия й дроб.

„Нейното конкретно нараняване е толкова рядко, че вероятно не съм попадал на втори подобен случай през цялата си кариера“, пише Шепърд в книгата си „Unnatural Causes“.

Според него, ако Диана е била с колан, е щяла да оцелее.

„Ако беше задържана с колан, вероятно щеше да се появи на публично място два дни по-късно с насинено око, може би малко задъхана поради счупени ребра и със счупена ръка в гипс“, предположи Шепърд.

Единственият оцелял от катастрофата е британският бодигард на Даяна Тревър Рийс-Джоунс. Просто е бил с предпазен колан.

От теорията на конспирацията до трагичния инцидент

Диана е била бременна?

Две десетилетия след инцидента мнозина все още са убедени, че не е инцидент, а конспиративните теории около смъртта на Даяна продължават да тормозят умовете. Полицията обаче има собствена информация по случая. Известно е, че Анри Пол, изпълняващ длъжността шеф на охраната на хотел Риц и правоспособен шофьор, е пил алкохол преди инцидента. Нивото на алкохол в кръвта на Пол надвишава допустимата граница, според изявление на френските власти в понеделник след инцидента.

Въпреки това Мохамед ал Файед, бащата на починалия приятел на принцесата, смята, че синът му и Даяна са убити, тъй като последната е бременна от Доди и кралското семейство не може да позволи това да се случи. По-късно обаче версията за бременността беше опровергана от съдебно-медицинска експертиза.
 
Бележка на принцеса Даяна: "X планира инцидент"

Според друга теория принцесата се страхувала от такъв изход, тъй като била сигурна, че ще искат да се справят с нея. През 2003 г. нейният бивш иконом публикува бележка, която тя е написала малко след развода си с Чарлз през 1996 г.:

„Днес през октомври седя тук на бюрото си и много ми се иска някой да ме прегърне и да ме подкрепи, за да бъда силна и да държа високо главата си. Този период от живота ми е най-опасният. X планира инцидент с колата ми, повредени спирачки и сериозна травма на главата, за да разчисти пътя на Чарлз да се ожени."

За смъртта на Даяна папараците платиха по... 1 евро

През 2004 г. столичната полиция на Обединеното кралство започна разследване на слуховете, които се разпространяваха около катастрофата. Резултатите от операцията Paget бяха оповестени публично през 2006 г. Органите на реда не откриха нищо, което да потвърждава думите на Мохамед Ал Файед за заговор, както и опасенията на Даяна от опит за убийство срещу нея. Всички бяха единодушни, че причината е инцидент, който никой по никакъв начин не е планирал.

Мнозина обвиняват за инцидента не толкова пияния шофьор, колкото папараците, които преследваха колата с принцесата.

Според Стефан Дармон, един от мотоциклетистите папараци, преследвали мерцедеса тази нощ, фотографите, присъстващи на мястото, не са направили нищо, за да помогнат на пострадалите пътници в колата. Вместо това те ожесточено снимали сцената на трагедията.

"Дори не видях колата, защото светкавиците бяха толкова ярки. Беше непрекъснато", каза Дармон пред The ​​Guardian през 2008 г.

Веднага след инцидента седем френски фотографи бяха арестувани и разпитани от полицията. Според New York Times обвинения в непредумишлено убийство са били повдигнати срещу девет фотографи, които са проследили колата и са я снимали след катастрофата, но те са били оправдани. Трима папараци обаче бяха признати за виновни за нарушаване на личния живот и глобени със символично 1 евро.

Принц Уилям и принц Хари: живот след смъртта на майка им

Когато Даяна почина, нейните синове, 15-годишният Уилям и 12-годишният Хари, бяха на почивка в лятната резиденция на баба си кралицата в Балморал, Шотландия. Смъртта на майка им беше шок за тях. Според принц Уилям кралица Елизабет II е предпазила внуците си от последвалия медиен шум. Братята едва наскоро започнаха да говорят за това как ги е засегнала тази опустошителна загуба.

"По това време нямаше смартфони или нещо подобно, така че не можеше да получаваш новини всяка минута - очевидно, за щастие. Имахме възможност да се оттеглим, за да скърбим за загубата, да съберем мислите си и просто да бъдем далеч от всички. Ние не подозирахме, че реакцията на смъртта на майка ми ще бъде толкова масова“, призна принц Уилям в документален филм на BBC от 2017 г.

В още един документален филм, наречен „Аз, който не можеш да видиш“, най-малкият син на принцеса Даяна, принц Хари, говори за гнева, който е изпитал заради последствията от смъртта на майка си.

"Бях толкова ядосан за случилото се с нея и факта, че изобщо нямаше справедливост. Нищо не излезе от това. Същите хора, които я преследваха в тунела, я снимаха как умира на задната седалка", - каза синът на покойната Диана.

Принцеса Даяна, принц Хари, принц Уилям
Принцеса Даяна със синовете Хари и Уилям Снимка: Getty Images
Принц Хари, принц Уилям, статуя на принцеса Даяна

Братът на принцесата, лорд Спенсър, директно обвини медиите за бедствието и нарече сестра си "най-преследваният човек на нашето време".

Мълчанието на кралицата: Елизабет II направи пауза за 5 дни

Кралица Елизабет II изчака пет дни, за да обяви публично смъртта на бившата си снаха. След смъртта на принцесата на народа тя стана обект на голямо внимание. След инцидента Нейно Величество реши да остане с Хари и Уилям в Балморал и планира да се върне малко преди погребението. Заради забавянето на обръщението към народа обаче кралицата и семейството й бяха критикувани. Това дори вдъхнови филма The Queen (2006), с участието на Хелън Мирън.

Реакцията на кралското семейство на смъртта на Даяна е показана във филма от 2006 г. „Кралицата“. 

Мери Франсис, помощник на кралица Елизабет II, беше поразена от контраста между шумната реакция на света към смъртта на Даяна и мълчанието на кралското семейство.

"На първо място, това беше семейство, което преживя лична трагедия, особено внуците на кралицата ... Мисля, че семейството беше малко бавно. Може би беше необходимо да говорят, демонстрирайки, че споделят скръбта на страната смъртта на принцесата“, каза тя в коментар за Newsweek през 2017 г.

Най-накрая, появявайки се пред обществеността, Елизабет II каза:

"Всички изпитахме силни емоции през последните няколко дни. Това, което ви казвам сега, като ваша кралица и като баба, го казвам от дъното на сърцето си. Първо, искам да отдам почит на Даяна. Тя беше изключителен и надарен човек. В добри и лоши времена, тя никога не губеше способността си да се усмихва и да се смее и да вдъхновява другите със своята топлина и доброта. Възхищавах се и я уважавах за нейната енергия и отдаденост към другите, особено нейната преданост към двете й момчета.

Кралицата само 5 дни след смъртта на Даяна се обърна към хората 

Погребението на Даяна е гледано от 2,5 милиарда души

Погребението на Даяна се състоя на 6 септември 1997 г. Погребалната церемония беше излъчена по телевизията и видяна от 2,5 милиарда души . Основно внимание беше насочено към синовете на починалата, които вървяха до ковчега на майка си от Бъкингамския дворец до Уестминстърската катедрала.

Погребението на принцеса Даяна

Спомняйки си този ден, принц Хари каза , че е като "извън тялото си":

„Най-много си спомням звука на копитата на коне, които вървят по тротоара, в центъра, по червения тухлен път... Сякаш бях извън тялото си и просто вървях, правейки това, което се очакваше от мен, показвайки само една десета от тези емоции, които показаха всички останали. Но това беше майка ми.

"Това шествие беше едно от най-трудните неща, които някога съм правил. Имах чувството, че майка ми почти вървеше до нас, за да ни помогне да преминем през това", каза принц Уилям.

Принц Уилям разкрива как се е чувствал в деня на погребението на майка си 

Най-емблематичният момент от погребението беше, когато Елизабет II наведе глава, докато катафалка с ковчега на Даяна минава покрай нея. Това е изключителна рядкост в кралския протокол.

Елизабет II, кралица на Великобритания, погребението на Даяна
Кралицата наведе глава пред ковчега на Даяна