Оказва се, че да си член на кралското семейство, не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани. Кои са някои от най-странните правила, които следват кралските особи - животът ви извън кралските семейства може да изглежда доста добър в сравнение с техния... 

Всички членове на кралското семейство се претеглят преди и след коледната вечеря

Кралското семейство има много празнични традиции, въпреки че някои са по-малко привлекателни от други.

Кралското семейство на Великобритания на снимка от коледната службацял екран
Британското кралско семейство на коледната служба Снимка: Getty

Една от най-странните традиции изисква всеки член на кралското семейство да бъде претеглен както преди, така и след коледната вечеря - ако напълнее, това е индикация, че много му е харесала трапезата.

Забрана за игра на Монополи

Това вероятно е най-глупавото (и най-малко прилаганото) правило в списъка, но кралица Елизабет според съобщенията е забранила на членовете на кралското семейство да играят настолната игра Monopoly.

Причина? Играта прави семейството твърде безразсъдно.

Снимка на принц Андрюцял екран
Принц Андрю
 

И така, през 2008 г. принц Андрю получи като подарък игра Monopoly след среща с Leeds Building Society, финансова институция в Англия. Съобщава се, че херцогът на Йорк е отказал подаръка, казвайки, че „не ни е позволено да играем монополи у дома“, преди да поясни, че когато семейството се опитва да играе играта, „всички стават твърде агресивни“.

На членовете на кралското семейство е забранено да гласуват

От членовете на кралското семейство се очаква да останат политически неутрални през цялото време. Това включва въздържане от гласуване на избори. Въпреки че тяхното гласуване не е строго незаконно, уебсайтът на парламента на Обединеното кралство гласи, че „участието на монарха в гласуването на избори се счита за противоконституционно“.

Снимка на кралското семейство на Великобританияцял екран
Британското кралско семейство Снимка: Getty

Внимателна неутралност

Дворецът често трябва да опровергава съобщенията, че монарсите публично изразяват политически възгледи.

 

Искането на разрешение за член на семейството, преди да предложат брак, е доста често срещана практика, но кралските особи я извеждат на съвсем ново ниво.

Сватбената снимка на Меган Маркъл и принц Харицял екран
Сватбата на Меган Маркъл и принц Хари Снимка: Getty Images

Според Закона за наследството на трона от 2013 г. първите шестима претенденти за короната не могат да се женят без съгласието на управляващия монарх, пише cbsnews. Неспазването на това незабавно би ги дисквалифицирало (и техните потомци) от някогашно възкачване на трона.

Знаци за одобрение

През април 2011 г. кралица Елизабет се съгласи на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Снимка от сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилямцял екран
Сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям Снимка: Getty Images

Официалното известие за одобрение (известно като „Документ за съгласие“) беше написано калиграфски, затворено с червен восъчен печат и покрито с персонализирани изображения, изобразяващи булката и младоженеца.

Черно трябва да се носи само на погребения

Това правило е малко по-малко официално, но определено необичайно: според традицията членовете на кралското семейство носят черно само по време на погребения.

Снимка от погребението на кралица Елизабет IIцял екран
Погребението на кралица Елизабет II Снимка: Getty Images

„Черното обикновено се смята за носене само по време на траур, въпреки че Даяна, принцесата на Уелс, понякога го носеше за вечерни събития“, каза Александра Месърви, основател на The English Manner (известна лондонска школа за дизайн).

Наистина, принцеса Даяна направи фурор, когато носеше черна рокля от тафта на концерт за набиране на средства през 1981 г. - първата й кралска поява след годежа й с принц Чарлз.

Но те трябва да вземат със себе си черно облекло всеки път, когато тръгват на път

Докато те не са насърчавани да носят черно на обществени места, протоколно е всеки член на кралското семейство да носи черно облекло със себе си, когато отива на почивка.

Магън Маркъл на погребението на кралица Елизабет снимкацял екран
Мегън Маркъл на погребението на кралица Елизабет Снимка: Getty Images

Това гарантира, че имат нещо подходящо, в случай че трябва да присъстват на погребение в последния момент или да се появят в траур, ако някой умре у дома.

Смята се, че правилото произлиза от личния опит на кралица Елизабет, когато тя чула новината, че баща й, крал Джордж IV, е починал, докато била на почивка в Африка.

Тя не носела траурни дрехи със себе си, но знаела, че самолетът й ще бъде заобиколен от фотографи, когато се върне във Великобритания, така че трябвало да изпрати асистент, който да й донесе подходящи дрехи, преди да слезе от самолета. (Всичко това трябва да ви звучи познато, ако сте гледали The Crown.)

Телесни чорапогащи трябва да се носят за официални поводи

Отдавна се говори, че носенето на телесен чорапогащник е кралско изискване при появяване на публични места, но това е само отчасти вярно.

цял екран
 

Няма официален писмен указ за чорапогащниците, въпреки че кралски моден журналист каза пред E! че "голите чорапогащи обикновено са правило за по-официални или консервативни кралски поводи."

Меган Маркъл нашумя през 2018 г., когато се появи на първото си официално събитие, придружена от член на кралското семейство (принц Хари), облечена в телесен чорапогащник под тъмносиня рокля и кремаво палто.

До този момент Маркъл често носеше костюми с панталон, така че нейният моден избор за чорапогащи подсказваше, че най-накрая е прегърнала неофициалния дрескод на британското кралско семейство.

Жените трябва да носят шапки на официални събития

Дългогодишна кралска традиция гласи, че жените в кралското семейство винаги носят шапки на официални поводи.

„До 50-те години на миналия век беше много рядко жените да бъдат видени без шапка, тъй като се смяташе за неприлично жените да показват косата си на публично място“, каза Даяна Матер, старши преподавател в The English Manner, пред BBC. „Но нещата се промениха и шапките вече са запазени за по-официални поводи.“

Принцесите Беатрис и Юджини на снимката на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтънцял екран
Принцесите Беатрис и Юджини на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън Снимка: Getty Images

Но официалното не означава скучно, разбира се. Шапките, носени от кралските дами през годините, са се превърнали в повече произведения на изкуството, отколкото в традиционните шапки.

Доказателство е розовата шапка на тема гевреци, която принцеса Беатрис носеше на сватбата на Уилям и Кейт през 2011 г.

Тиарите могат да се носят само след 18 часа

Друго негласно правило гласи, че тиарите могат да се носят само на официални вечерни събития на закрито.

„Старото правило е, че никога не се носят шапки на закрито след 18 часа, защото тогава дамите се преобличат във вечерни рокли, тиари и семейни бижута, преди да излязат в градината“, каза Матер пред BBC.

снимка на елизабет кралицацял екран
Кралица Елизабет Снимка: Getty Images

Единственото изключение е, че булката може да носи тиарата в деня на сватбата си независимо от часа.

Всъщност много членове на кралското семейство носят първата си тиара, когато се женят, включително Кейт Мидълтън, която носеше тиара на Cartier, докато вървеше по пътеката през 2011 г.

Кралските особи не раздават автографи

Ако се надявате да получите автограф от някой от кралските особи, имаме лоши новини за вас. Кралският протокол забранява на членовете на семейството да предлагат своя подпис на фенове, за да не се опита някой да го фалшифицира.

През 2010 г. принц Чарлз неочаквано наруши протокола, като раздаде автографи на жертвите на наводненията в Корнуол.

Според The ​​Telegraph, след като двойката поискала от Чарлз автограф, той получил лист хартия от бодигарда си и го подписал "Чарлз 2010".

Тъмният лак за нокти обикновено се гледа с недоволство

Друго неофициално правило за дрескод. Говори се, че кралицата предпочитала членовете на кралското семейство да носят само прозрачен, гол или много светло розов лак за нокти.

цял екран

Като се има предвид колко модерни са съвременните кралски дами, не е изненадващо, че това правило се нарушава доста често.

Меган Маркъл предизвика фурор, когато лакира ноктите си с тъмен непрозрачен лак на Британските модни награди през 2018 г. Кейт Мидълтън също лакираше ноктите на краката си за изяви на червения килим.

А принцеса Даяна често носеше червен лак за нокти на обществени места - включително в деня, когато облече емблематичната си черна "рокля за отмъщение" през 1994 г.

Двама преки наследници не могат да летят на самолет заедно

Според кралския протокол двамата преки наследници на трона трябва да летят с различни полети по време на пътуването - за всеки случай, ако по пътя се случи нещо трагично. Това означава, че крал Чарлз и принц Уилям не могат да летят заедно.

цял екран
Снимка: Getty Images

Когато принц Джордж навърши 12 години, той също ще трябва да започне да лети отделно от баща си. В миналото семейство Кеймбридж често са летели с децата си, но обикновено са получавали специално разрешение от кралицата за това.

В ресторантите не могат да се поръчват морски дарове

Има няколко протокола, посветени на това какво могат и не могат да ядат кралските особи в ресторантите, но основната забрана касае черупчестите.

Причината? Черупчестите мекотели представляват по-висок риск от хранително отравяне в сравнение с повечето други храни и семейството трябва винаги да е в добро здраве.

Не можете да се прозявате

Според сър Уилям Хезелтайн, бивш личен секретар на кралицата, принцеса Даяна смятала, че тези дълги периоди на седене и чакане за лягане са „агония“.

Снимка на принц Чарлз и принцеса Даянацял екран
Принц Чарлз и принцеса Даяна Снимка: Getty Images

„Всички седяха и говореха в хола около час“, каза Хезелтайн на авторката Джулиет Риден в книгата си „Кралски особи в Австралия“. „И Даяна беше принудена да се извини и да си легне, което се смяташе за доста лошо възпитание да си легнеш преди кралицата.“

Хранителни ограничения

По същата причина на семейството е забранено да поръчва месо, приготвено алангле, да пие чешмяна вода в чужди страни и да яде прекалено пикантна храна.

цял екран
Снимка: Twitter Джеф Безос

Докато кралицата стриктно се е придържала към тези правила, според съобщенията Чарлз ги заобикаля и от време на време се наслаждава на ястие от миди.

Правило срещу носенето на кожа

Това правило има своите корени в далечното минало - всъщност преди около 685 години, когато крал Едуард III прие Закона за кожите от 1337 г.

Законът на практика забранява на всички с изключение на рицарите и духовниците да носят кожа като част от облеклото си.

Снимка на кралицата Камилацял екран
Кралица Камила Снимка: Getty Images

Това е още едно правило, което често се нарушава. И кралицата, и Камила, херцогинята на Корнуол, бяха забелязани да носят кожени шапки на Коледа през 2010 г., за голямо раздразнение на групите за правата на животните в Обединеното кралство.

От тях се изисква да водят отчет за всеки подарък, който получават

Кралските особи имат много правила, които трябва да следват, когато става въпрос за даване и получаване на подаръци, вариращи от хората, на които трябва да отказват подаръци, до паричната стойност на подаръците, които могат да задържат.

цял екран
Снимка: Getty Images

Но независимо от самия подарък, всички елементи трябва да бъдат регистрирани. Според политиката на Кралския двор относно подаръците, „официалните подаръци трябва да бъдат разпознавани, когато е възможно, записвани и наблюдавани по всяко време“.

Следенето на всеки подарък, който получавате, звучи досадно, но бележките често водят до интересен разговор.

Бъкингамският дворец често публикува списък с официалните подаръци, които кралското семейство получава всяка година, а записите са меко казано невероятни. Някои от най-странните предмети включват автоматична машина, 12 кутии манго, докторска дисертация и живи ленивци от Бразилия.

Когато монархът спре да яде, вие също трябва да спрете да ядете

Нищо чудно, че има много правила, които трябва да следвате, когато вечеряте с Нея или Негово Величество.

Едно от най-важните правила е, че придружителите трябва да повтарят поведението на монарха по време на хранене, така че ако суверенът остави ножа и вилицата, това означава, че вие ​​също сте приключили с яденето.

Друг етикет за хранене за членовете на кралското семейство е да държат сребърните прибори в правилната ръка (нож в дясната ръка, вилица в лявата) и да говорят само с хора, които седят точно до тях.

Кралските особи, носещи червило, също трябва да се опитват винаги да пият от едно и също място на чашата си, за да избегнат размазването на грима върху чашата повече от необходимото.

Сватбените букети трябва да съдържат мирта

Цветята на мирта символизират късмет в любовта и брака, така че е логично кралските особи да искат те да бъдат включени в техните булчински букети.

Сватбата на Кейт Мидълтънцял екран
Снимка: Getty Images

Традицията за включване на клонки от мирта в букети започна с кралица Виктория и бе възобновена по-специално на сватбата на Кейт Мидълтън през 2011 г.

Принцеса Беатрис също следваше това очарователно правило, когато се омъжи през 2020 г. Наред с клонки от мирта, нейната цветна композиция включваше жасмин, сладък грах, рози и други цветя.

Превод: GlasNews