Сега се предлагат огромен брой яхти под наем за всеки вкус и бюджет, но сред тях се откроява луксозен кораб с история. Луксозната суперяхта, наречена Calisma, отплава за първи път през 1906 г. И някога е принадлежал на легендарната холивудска двойка Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. 

Корабът с дължина 45 м (148 фута) е служил в двете световни войни с Кралския флот и след това навлиза в света на знаменитостите, приютявайки най-добрите приятели на Тейлър и Бъртън и членове на кралското семейство.

яхта елизабет тейлър.  елизабет тейлър ричард бъртън, яхта kalismaцял екран
Яхта "Кализма" Снимка: Yacht Charter Fleet

Сега, в последната глава от пъстрия живот на кораба, той е достъпен за чартър чрез яхтен чартър SamBoat, пише Daily Mail. Цените започват от 19 300 евро за чартър на Кализма от нейната база във Валета, Малта.

Яхтата е построена от шотландските яхтостроители Ramage and Ferguson като частен плавателен съд за бизнесмен. По време на Първата световна война яхтата, тогава наречена HMS Minona, служи в патрулния спомагателен флот на Британския кралски флот. Близо две десетилетия по-късно тя е използвана през Втората световна война като кораб-депо за дълбоководната спасителна служба Кембълтаун в Аргайл и Бют, Шотландия.

Според брошурата на яхтата Тейлър и Ричард - двойка, за която е известно, че са се женили и развеждали два пъти - са наели лодката, за да пътуват из западното Средиземноморие през 1967 г.

Холивудските актьори, които участваха във филма "Клеопатра" от 1963 г. и "Кой се страхува от Вирджиния Улф" от 1966 г., се "влюбиха" в лодката по време на пътуването си. Двамата купуват яхтата и я преименуват на "Calisma" в чест на дъщерите си Кейт, Лиза и Мария.

Принц Рение III, Грейс Кели и американският драматург Тенеси Уилямс са сред VIP гостите, които Тейлър и Бъртън приеха на кораба.

Това вероятно е допринесло за нейната репутация като "една от най-великите суперяхти в историята на Холивуд".

Kalisma беше преоборудвана през 2020 г. В изявлението се казва: „Тя е възстановена по такъв начин, че да гарантира постоянството на душата й и възраждането на нейното наследство“.

Много детайли напомнят за нейното бляскаво минало, включително портрети на бившите собственици.

На долната палуба има четири каюти за гости с бани, както и помещения за екипажа. Изкачвайки се до главната палуба, ще видите бара и салона, трапезарията и кухнята. Продължавайки нагоре, ще намерите каютата на собственика на горната палуба (или палубата за лодки) заедно със стилна външна тераса с маса за хранене и кът за сядане.

яхта елизабет тейлър.  елизабет тейлър ричард бъртън, яхта kalismaцял екран
Снимка на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън на борда на яхтата Снимка: Yacht Charter Fleet

Междувременно на горната палуба на мостика са кабината на капитана, кабината на главния готвач и друга баня.

Kalisma може да побере до 10 гости и 10 членове на екипажа, включително капитана.

Превод: GlasNews