Френският дизайнер Тиери Мюглер е починал в неделя вечер на 73 години. Той господства в света на модата през 80-те, известен и със своите култови ревюта.

"Винаги съм смятал, че модата не е достатъчна сама по себе си и че трябва да се показва в музикална или театрална среда", казва той.

През годините облича Бионсе и Лейди Гага, а през 2019 г. се завърна в бранша, за да създаде специална визия за Ким Кардашиян.

"Съкрушени сме да обявим смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер в неделя, 23 януари 2022 г.", се казва в публикация в официалния акаунт на дизайнера във Facebook.

Неговият агент Жан-Батист Ружо отбелязва, че дизайнерът е починал от естествена смърт, предава АФП.

Роден в Страсбург през декември 1948 г., като млад тийнейджър Мюглер се присъединява към балетната трупа на Opera du Rhin, преди да учи в Училището за декоративни изкуства.

От малък създава свои собствени дрехи, адаптирайки купени от близките битпазари. Мести се в Париж на 20-годишна възраст, първоначално, за да работи с друга балетна трупа, но се оказва по-успешен със собствения си гардероб.

Мюглер скоро става стилист на свободна практика и работи за различни модни къщи в Париж, Лондон и Милано.

През 1973 г. той създава свой собствен лейбъл Cafe de Paris, преди да основе Thierry Mugler година по-късно.

Неговите дизайни акцентираха върху женските форми: рамене, подчертани от подплънки, дълбоки деколтета, стеснени талии и заоблени бедра.

Шоумен по душа, той организира грандиозни презентации на своите творения, пионер в модерния спектакъл на ревюто на 21-ви век.