Принц Уилям „е отговорил“ на текста на принц Хари, но не по очаквания „топъл и непринуден“ начин, твърди The Mirror.

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, разкри по-рано тази година, че се лекува от рак след коремната операция, която претърпя по-рано тази година в лондонската клиника. След като съобщението се появи на първите страници на вестниците по целия свят, херцогът и херцогинята на Съсекс направиха изявление, като скоро се твърдеше, че те са се свързали с Уелс и „лично“.

Експертът по кралски въпроси и автор Том Куин разкри пред The Mirror: „Хари и Меган са се свързали с Уилям, но личното им послание е било просто съчувствие и не е включвало предложение братята да се помирят и да оставят миналото да си остане минало или че Хари трябва скоро да отлети обратно за Обединеното кралство.“

Той добави: „Има твърде много неприязън за това. Уилям, който все още е наранен от всичко, което Хари е казал в миналото, е отговорил, но отговорът е до голяма степен подготвен от двореца и едва ли е топъл, неформален отговор, какъвто бихте очаквали от един брат към друг. По-скоро прилича на комуникация между двама леко предпазливи дипломати.“

След съобщението на принцесата Съсекс направиха изявление, в което се казва: „Пожелаваме здраве и изцеление на Кейт и семейството и се надяваме, че те ще могат да го направят насаме и в мир.“ След това беше разкрито, от кралския редактор на ITV Крис Шип, че принц Хари „се е свързал с брат си“, след като е научил за рака на Кейт. Шип също така добави: „И Хари, и Меган са се свързали с брат си/зет си, но са го направили насаме. Не е ясно дали това е било телефонно/видео обаждане или някакви послания за подкрепа“.

Приблизително по същото време като горепосоченото се появиха съобщения, че се твърди, че принц Хари и Меган Маркъл „не са били информирани“ за здравословното състояние на Кейт преди излъчването на съобщението. „Те не са имали представа и са научили за новината едва по същото време, когато останалата част от света е разбрала“, заяви тогава вътрешен човек пред New York Post.