Кралица Елизабет II от Великобритания е посетила много световни лидери и е присъствала на безброй вечери. Бившият кралски кореспондент Гордън Рейнър отбеляза, че Нейно Величество е имала ястия, които обича, но ги е държала в строго пазена тайна, забранявайки на своите готвачи да говорят за това.

По време на 70-годишното си управление тя обиколи света и посети всяко кътче на Британската общност, както и присъства на хиляди събития в Обединеното кралство. Но където и да отидеше, имаше няколко неща, за които се опитваше да премълчи, и любимата й храна беше едно от тях, пише Mirror.

Някои от най-талантливите готвачи от цял ​​свят готвиха за Елизабет II. Сигурно е опитала вкуснотии, които повечето хора не са опитвали. Кралицата реши, че е по-добре никога да не разкрива на никого тайните на любимите си ястия. И го направи по неочаквана и много далновидна причина.

Нейно Величество не искаше да й сервират едно и също ястие, където и да пътуваше или посещаваше. Тя се страхуваше, че след като се разбере какво предпочита, те непременно ще се опитат да приготвят това ястие, за да й угодят. Но всеки бързо ще се отегчи от същата храна.

„Както ми каза един от служителите й, „Ако беше казала, че има любимо ястие, никога нямаше да й бъде предложено нещо друго“, обясни Рейнър. "Само защото покойната кралица не говореше за любимите си храни, това не означаваше, че тя беше напълно мълчалива за хранителните си предпочитания, преди да пристигне за обяд, някой от персонала проверяваше предварително дали менюто отговаря на вкусовете на Елизабет".

кралица, Елизабет II, хранаЦял екран
Кралица Елизабет II Снимка: Getty Images

„Ръководителят на домакинския отдел посъветвал чуждестранните готвачи да не готвят нищо с чесън или твърде много подправки от страх, че кралицата ще развие лош дъх, и да не готвят миди или нещо, което може да причини хранително отравяне“, сподели той.

Никога няма да разберем истинските предпочитания на кралицата, но бившият кралски готвач Дарън Макгрейди каза, че тя е „сериозно пристрастена“ към шоколадовата торта и той редовно я приготвя за нея.

„Шоколадово-бисквитената торта е единствената торта, която се връща отново и отново всеки ден, докато не свърши. Тя изяждаше малко парче всеки ден, докато накрая останеше само едно. Но трябваше да сервират и него, защото кралицата искаше да изяде цялата торта", обясни Макгрейди.