Мохамед ал Файед, бившият шеф на Хародс и близък приятел на принцеса Даяна, която, заедно със сина на ал Файед - Доди, загиват във фатална автомобилна катастрофа в Париж през 1997г., е обвинен в изнасилване на десетки жени.

20 бивши служителки казаха, че милиардерът, който почина миналата година на 94 години, ги е насилвал сексуално.

Почина бизнесменът Мохамед ал Файед

Документалният филм и подкастът - "ал Файед: Хищник в Хародс" - събра доказателства, че по време на собствеността на Файед, Хародс не само не успява да се намеси, но помогна да се прикрият всички обвинения. Сегашните собственици на Хародс казаха, че са „напълно ужасени“ от обвиненията и че жертвите му са били заглушени – за което магазинът искрено се извини.

„Паяжината от корупция и злоупотреби в тази компания беше невероятна и много мрачна“, казва адвокат Брус Дръмонд от правен екип, представляващ редица жени.

Инцидентите са станали в Лондон, Париж, Сен Тропе и Абу Даби.

„Дадох да се разбере, че не искам това да се случи. Не съм давала съгласие. Просто исках всичко да свърши“, казва една от жените, която казва, че Файед я е изнасилил в апартамента си на Парк Лейн. Друга споделя, че била тийнейджърка, когато била изнасилена от ал Файед.

„Мохамед ал Файед беше чудовище, сексуален хищник без какъвто и да е морален компас“, казва тя, добавяйки, че целият персонал на Хародс са били негови „играчки“.

„Всички бяхме толкова уплашени. Той активно култивира страх. Ако той кажеше „скочи“, служителите щяха да попитат „от колко високо“.

Мохамед ал Файед стана популярен за по-младото поколение от сериала на Netflix - "The Crown", където той отчасти е представен като приятен и общителен.

„Той беше подъл“, казва една от жените, София, която е работила като негов личен асистент от 1988 до 1991 г. Тя казва, че той се е опитал да я изнасили повече от веднъж. „Това ме ядосва, хората не трябва да го помнят такъв. Той не беше такъв.”

София описва цялата ситуация като неизбежен кошмар.

„Не можех да си тръгна. Нямах семейство, при което да се върна, трябваше да плащам наем“, казва тя. „Знаех, че трябва да премина през това, но не исках. Беше ужасно, в главата ми беше пълна каша."

Джема, която е работила като един от личните асистенти на Файед между 2007-09 г., казва, че поведението му е станало по-плашещо по време на работни пътувания в чужбина. Тя казва, че кулминацията е била изнасилена във Вила Уиндзор в Булонския лес в Париж.

Джема пред камерата на BBC

„Казах му „не, не искам да го правиш.“ И той просто продължи да се опитва да влезе в леглото ми. В един момент беше някак върху мен и наистина не можех да мръдна никъде. Бях с лицето надолу на леглото и той просто се притисна към мен.“, казва Джема.

Документален филм на BBC разкрива, че част от споразумението на Джема през 2009 г., тя е трябвало да подпише споразумение за неразкриване на информация, правно обвързващ договор, който гарантира, че информацията остава поверителна.

Тя казва, че след като е била изнасилена, се е свързала с адвокат, който е казал на Хародс, че напуска работата си на основание сексуален тормоз. Джема казва, че не се е чувствала в състояние по това време да разкрие пълния обхват и сериозността на нападенията на Файед.

Хародс се съгласили, че тя може да напусне и да плати сума пари в замяна на това тя да унищожи всички доказателства и да подпише документ. 

Други жени са били заплашвани от тогавашния директор по сигурността на Хародс, Джон Макнамара, за да ги спре да говорят.