След като е номинирана за Оскар за най-добра актриса през 1961 г., Елизабет Тейлър не губи време и лети до Париж, за да поръча рокля на Christian Dior за церемонията. Дълго време този луксозен тоалет се е съхранявал в обикновен пластмасов куфар, докато през всичкото време модната къща Dior уверяваше, че е в складовата им база в Париж. 

Елизабет Тейлър получи първия си Оскар за ролята си във филма Бътърфийлд 8. Имаше нужда от приличен тоалет и го поръча от модна къща Dior. Актрисата смята, че роклята се е превърнала в нейния талисман на късмета, пише Daily Mail.

Елизабет Тейлър, Еди ФишърЦял екран
Елизабет Тейлър и Еди Фишър Снимка: Getty Images

Тя го носи по света в продължение на години в огромния си багаж от 40 куфара.

Но в началото на 70-те години на миналия век, след като тя решава да подреди гардероба в апартамента на покрива, който тя и нейният пети съпруг, Ричард Бъртън, държат от години в лондонския хотел Dorchester, Тейлър дава тоалета на личната си асистентка Ан Санс.

Елизабет Тейлър, рокляЦял екран
Роклята на Елизабет Тейлър Снимка: Kerry Taylor Auctions

Ан, която беше омъжена за френския шофьор на Тейлър и Бъртън, Гастон Санс, получи разрешение да напълни два големи куфара с различни рокли от Диор и Карл Лагерфелд.

През следващия половин век предметите били грижливо съхранявани в голям пластмасов куфар в апартамента на двойката в Хамърсмит, Западен Лондон. Въпреки че Гастон, който беше с 18 години по-възрастен от жена си, почина през 2003 г., Ан, която все още е жива, никога не е говорила публично за приятелството си с Тейлър.

Но дъщерята на двойката, която беше кръстена Елизабет в чест на холивудската звезда, сподели спомените си с репортери тази седмица.

"Роклите бяха част от детството ми. Винаги съм знаела, че ги има", казва тя.

Елизабет ТейлърЦял екран
Малката Елизабет в ръцете на майка си и Елизабет Тейлър Снимка: Kerry Taylor Auctions

Майка й и баща й бяха толкова близки с Тейлър и Бъртън, че когато тя се родила през 1970 г., звездите й станали кръстници.

"Тя беше най-очарователната и любеща кръстница. И това продължи дори след като баща ми спря да работи за тях. До смъртта си тя ми изпращаше бележки и подаръци. Имам много приятни спомени от нея", спомня си Елизабет. 

Като дете майка й дори понякога позволявала на Елизабет да пробва известната рокля от Оскарите, но само при условие, че обещае да стои абсолютно неподвижно.

"Мислех за тази рокля като за облекло на принцеса. Много е елегантна и издава прекрасен шумолещ звук, когато се движите. Но е много малка и сега не мога да я нося", призна жената.

Страхувайки се, че дрехите могат да се развалят, ако продължат да ги съхраняват у дома, семейството потърсило експертен съвет и с изненада открило тяхната стойност.

"Тя заслужава да бъде видяна и оценена от хора, които ценят майсторството на модата. Роклята е част от историята на модата", добавя Елизабет.

Близките отношения на семейство Санс с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън датират от Париж през 50-те години на миналия век, където Гастон, награден герой от Втората световна война, воювал под ръководството на Шарл дьо Гол, работи като бодигард на приказно богатото семейство Ротшилд.

Той бил член на екипажа на легендарната френска подводница Ruby, която, след като Франция падна под нацистка Германия, действаше от Дънди, Шотландия, поставяйки мини в норвежките фиорди.

След войната той тренира бойни изкуства и става френски шампион по карате. Тейлър, която го среща в къщата на Ротшилд, бързо го примамва да работи за нея, което той направил през следващите две десетилетия и половина.

Въпреки че стана една от най-известните жени на планетата, Гастон беше един от нейните най-близки и доверени сътрудници, което стана очевидно, когато трагедията сполетя семейство Гастон през 1965 г.

Неговият син и първата му френска съпруга починаха от самонараняване с огнестрелна рана, Тейлър нае частен самолет от Дъблин, където Бъртън снимаше „Шпионинът, който дойде от студа“.

Според писма, открити миналата година от биографа Кейт Андерсън Брауър за книгата й Елизабет Тейлър: Убедеността и блясъка на една икона, актрисата е отлетяла за Франция и е организирала погребението. Тя също присъства на разследването и посети семейство Санс в общинския им апартамент в Париж.

Писмата са написани от Рок Бринър, син на актьора Юл Бринър, който по това време живее с Тейлър и Бъртън в Дъблин.

„Самият Гастон беше на ръба на самоубийството и Елизабет съсредоточи цялата си загриженост върху него. Тя напълни портфейла си с френски франкове, готова, ако е необходимо, да подкупи всеки служител, за да избегне присъда за самоубийство, което би попречило на католик погребение“, се казва в писмо.

Само няколко години по-късно Гастон среща втората си съпруга Ан на парти след снимките на филма „Where Eagles Dare“ от 1968 г., който Бъртън прави с Клинт Истууд.

Елизабет ТейлърЦял екран
Елизабет Тейлър и Ан Снимка: Kerry Taylor Auctions

Тейлър дори подарява на Ан бяла коктейлна рокля и болеро за сватбата й с Гастон. Двамата се женят в Париж през 1968 г. и оттогава пътуват по света с Тейлър и Бъртън.

"Където и да отидеха Елизабет и Ричард, те винаги бяха придружени от огромен антураж, движещ се от снимачна площадка на снимачна площадка и от град на град. И където и да отидеше баща ми, аз и майка ми ги следвахме", спомня си Елизабет.

Роклята на Елизабет Тейлър вече ще бъде продадена на търговете Kerry Taylor в Лондон на 12 декември. Оценява се на £100 000. Ще бъдат продадени и други тоалети, съхранявани в семейството на бодигарда на филмовата звезда.